”Det kan bara bli bättre härifrån”

Publicerad
Uppdaterad

Levlers grundare och ordförande, sparprofilen Joakim Bornold, sammanfattar börsveckan varje fredag. Vad är lika tomt som en padelhall i Åkersberga och vilken aktör är det som på riktigt kan utmana på bolånemarknaden? Här är Bornolds summering.

Realtid.se

Överraskning: Nasdaqs årliga event Traders Club gick av stapeln på torsdags kvällen. Börsmäklare, traders och blandat branschfolk träffas en gång per år och dricker en öl eller två. Med tanke på de bistra tiderna borde det ju ha varit en trist tillställning, men det var snarare tvärtom. Folk var på ett överraskande gott humör och jag väljer att se det som ett tecken på att vi bottnat. Det kan bara bli bättre härifrån. Eller så var det bara en välbehövlig paus från allt. Oavsett, hatten av Nasdaqteamet för ett mycket välordnat event.

Besvikelse: Orderböckerna på First North är lika tomma som en padelhall i Åkersberga. Under de senaste årens småspararfest på aktiemarknaden så var det många som investerade i aktier  på smålistor som Spotlight och First North. En hel del är nog rätt besvikna nu och inte bara på aktiekursen. Likviditeten är inte bara låg utan i många fall helt frånvarande.  Nasdaq som driver First North försöker förbättra kvaliteten, men så länge riskaptiten är låg kommer aktiviteten i orderböckerna också vara det. Det är en del av spelets regler.

Utspel: Hanne Kjöllers text om rennäringen fick väldigt mycket uppmärksamhet i veckan. Hanne menar i en text på DN att renägare ”utgör ett slags samisk adel¨. Jag förstår att frågan är större än strikt ekonomisk, men rennäringen omsätter alltså lika mycket som en mellanstor bensinmack.  När ¨renadeln¨ flyttar fram positionerna i allt snabbare takt så kommer det också till en stor kostnad. Det är inte bara gruvinvesteringar och industrisatsningar som stoppas utan även turistnäringen med mera som trängs ut. Rennäringen kanske till varje pris ska bevaras, men då måste man också få diskutera prislappen.

Annons

Vinnare: Spotify, Aktien steg 10 procent efter en riktigt fin rapport. När Wall Street Journal samtidigt skriver att bolaget har en nyckelroll i musikbranschens värdekedja så blir ju inte intresset från investerarna mindre direkt. Aktien upp över 100 procent i år.

Förlorare: Hexatronic. Tillväxtbolag utan tillväxt och ifrågasatt kommunikation är sällan en bra kombination för ett företags aktiekurs. Aktien är ner över 80 procent i år.

Bransch: Bankerna hade ett minst sagt hyffsat kvartal. De fyra stora gjorde cirka 55 miljarder i vinst under de senaste tre månaderna. Alla inklusive Niklas Wykman, finansmarknadsministern, vill se en ökad konkurrens när bankjättarnas räntenetto sväller. Men det är lättare sagt än gjort. Under lågräntetiderna dök det upp flera bolånekonkurrenter, men nu när räntan snabbt normaliserats verkar de ha det riktigt tufft. En av utmanarna har kastat in handduken och  en snabb googling på snitträntor i september visade att Stabelo var bland de dyraste om inte dyrast och då plockar de ändå russinen ur kakan och tar bara lågbelånade kunder. Bolån handlar om volym och de enda som jag ser som kan skapa prispress just nu på bolånesidan är statliga SBAB.

Annons

 

Annons