Finans Nyhet

”Det här är inget jag gör på kort sikt”

Publicerad

Martin Tiveus ska göra Avanza till en mellanstor bank som fortsätter utmana jättarna när det gäller tjänster till privatkunder. Han stannar gärna lika länge som föregångaren på vd-stolen.

På onsdagen presenterade Avanzas styrelseordförande Sven Hagströmer bolagets nya vd för personalen. Det är Martin Tiveus som efterträder avgående Nicklas Storåkers.

– Vi frångick kravet på bankerfarenhet när vi hittade Martin. Avanza har idag en ledningsgrupp som är så kompetent på många områden att de som ingår kompletterar varandra. Martin har så mycket mer som är bra för Avanza att vi i styrelsen vågar lita på vår fingertoppskänsla, förklarade Sven Hagströmer på mötet enligt Avanzas nättidning Placera.nu.

Martin Tiveus hämtas från posten som Sverigechef för konsutmentprodukter på Microsoft. Har har tidigare arbetat på bland annat Glocalnet och SAS och har en Handelsexamen i botten. Det är erfarenheten av kundnära tillväxt som lockar Avanza. Martin Tiveus uppdrag är att fortsätta öka intäkterna och ta nya marknadsandelar:

Annons

– Vi börjar ett nytt kapitel, det handlar om att ta Avanza från en liten bank med ett par procents marknadsandel till en mellanstor bank och att fortsätta göra det med kundens plånbok i första rummet. Vi ska bredda portföljen och fortsätta utmana marknaden. De har sökt efter en person som har jobbat med tillväxt och gjort den här resan tidigare, säger Martin Tiveus till Realtid.se.

Han är imponerad över avgående vd:n Nicklas Storåkers arbete på banken och den kultur av kostnadseffektivitet som genomsyrar verksamheten. Men han backar inte för att utmana företrädarens rekordlånga vd-period:

– Det här är inget jag gör på kort sikt, förra vd:n stannade i tolv år och det är minst på den tiden man skriver på, säger Martin Tiveus.

Annons

Han räknar med att få uppbackning av styrelsen och den övriga ledningen under en övergångsperiod. Det råd han hittills fått av Sven Hagströmer är enkelt:

– Det handlar om att fortsätta hålla kunden i fokus och växa med kostnadseffektivitet, det är så vi kan hålla låga avgifter.

Pensionsmarknaden är ett område där det finns mycket kvar att göra enligt Martin Tiveus. Att det är turbulenta tider bland de mindre aktörerna i bankvärlden oroas han inte över.

Annons

– Vi står väldigt bra rustade även om det börjar blåsa lite motvind under en tid.

Vd-bytet sker senast i oktober och fram till dess arbetar Martin Tiveus kvar på Microsoft. Den närmaste tiden väntar Finansinspektionens ledningsprövning och semester på Gotland och Mallorca. I bagaget packar han ner studiematerial inför nya jobbet:

– Jag kommer inte ha några problem med sommarlektyren om man säger så.

Annons