Finans Nyhet

Designpris till Ericsson i kväll?

Publicerad
Uppdaterad

Ikväll utses pristagarna i världens största designtävling, Index Awards. Pristagare i fem klasser får vardera 1 miljon kronor i kväll när Index 2005 öppnas i Köpenhamn. I klassen Work är Ericsson nominerad för sin Bluetooth-teknologi.

Olle Blomkvist

Ericssons trådlösa teknik, Bluetooth, har haft en lång väg att vandra. Grunderna för tekniken med trådlös blåtand inom avstånd upp till 10 meter utvecklades redan 1994. Men det skulle dröja till 1998 innan den var tillräckligt utvecklad för att tas i bruk. År 2000 fanns de första produkterna på marknaden. Men egentligen är det nu som tekniken kan nå sitt kommersiella genombrott, bland annat genom användande i hörlurar med mera.

I samma prisklass är också den svenskutvecklade livbåten Rescuerunner nominerad. Bakom den står Svenska Sjöräddningssällskapet och industridesignern Fredrik Falkman. Hittills har tio båtar producerats.

I klassen Play kan den svenska desginern Josefin Carne kamma hem 1 miljon kronor för sin utveckling av en kajak med stödpontoner. Hon kallar den Trijak.

Annons

Som ung designer har hon små resurser och prissumman skulle öppna dörrar för att starta produktionen. För hon vill inte släppa greppet som sin Trijak.

–Jag vill inte sälja min idé till ett bolag. Jag ska vara partner. Det är min baby och jag älskar den. Därför är det livsviktigt för mig att vara involverad i den fortsatta utvecklingen, säger hon till nyhetssbrevet Mandag morgen.

Hon började utveckla Trijaken när hon gick på Konstfack. Hennes tanke är att göra en säkrare kajak som man också kan segla med, eller fiska från.

Annons

Företaget Struktur Design med Johan Gustavsson och Marcus Lagerquist är nominerade i klassen Body för sin avancerade livräddningsbår ”Micus”, som är anpassad för intensvivårdstransporter med flyg. Deras företag Struktur Design ingår i utvecklingsbolaget Micus i Västerbotten. Luffartsverket har gått in med förhandsbeställningar som bidragit till finansieringen.

NCC:s experimenthus, som är självförsörjande inom värme genom höljet med solpaneler. Krisitna Gabrielii är projektledare inom NCC Technology som utvecklat huset tillsammans med ABB Corporate Design och AIX Arkitekter. Huset är nominerat i klassen Community. Att det skulle kosta mångmiljonbelopp att producera huset i verkligheten kan ligga NCC i fatet.

I samma klass är programvaran Wiki nominerad. Den används främst av den globala nätencyklopedin Wikipedia. Programvaran har tagits fram av Bo Leuf och Ward Cunningham, och möjliggör det gigantiska grupparbete som ligger bakom Wikipedia.

Annons

I klassen Home är inga svenskar nominerade.

Det är första året som Index Awards delas ut och Index vd Kigge Hvid hoppas på att det kan bli en dansk motsvarighet inom design till Nobelpriset. Index Awards kommer att delas ut vart fjärde år.

Annons