Finans Nyhet

Den vevdrivna folk-pc:n är här

Publicerad

En bärbar dator som varken behöver batteri eller nätsladd, och som kostar under 1 000-lappen – på onsdagen presenterades projektet som ska sprida informationssamhället till världens fattiga.

Det låter nästan som ett aprilskämt, men FN-chefen Kofi Annan och IT-gurun Nicholas Negroponte menade väldigt mycket allvar när de på IT-toppmötet i Tunis visade upp den vevdrivna, illgröna folkdatorn för tredje världen.

Datorn ska kosta 100 USA-dollar, under 900 kronor, och distribueras via det globala projektet En dator per barn. Biståndsgivare betalar, men barn och ungdomar ska äga burkarna, underströk Negroponte.

– Ägandet av datorerna är avgörande – när tvättade ni en hyrbil senast? sade han på presskonferensen med Annan.

Annons

Tillverkningen ska börja i liten skala redan i år, och massproduktion av över 100 miljoner exemplar till länder som Brasilien och Nigeria väntas komma igång om ungefär ett år.

Datorn drivs med en handvev på apparatens högra sida, och ingen möda sparas för att hålla priset nere. Processorn ligger på 500 MHz, mindre än hälften av vad en standarddator i dag jobbar med. Operativsystemet blir Linux eller motsvarande öppna gratistyp.

Men de får kanske jobba lite med hållbarheten – till allmän munterhet råkade Annan avsluta presentationen med att bryta av veven på prototypen.

Annons

TT

Annons