Finans Nyhet

Den vacklande liberalen

Publicerad

Peter Wolodarskis häcklande av Alan Greenspan är smått komiskt. Han borde snarare själv göra avbön, skriver Realtid.se:s Per Agerman.

Tre år efter Lehman-kraschen är det plötsligt inne att häckla ekonomer i allmänhet och nationalekonomer i synnerhet. Denna gång kommer kritiken från de egna leden.

Tidningen Fokus pryder veckans omslag med frågan: ”Vad ska vi ha ekonomerna till?” Tesen är att 1900-talets ledande nationalekonomer hade fel och att deras senare efterföljare nu står utan svar.

På Dagens Nyheters ledarredaktion driver chefen Peter Wolodarski en liknande linje. I söndags gjorde han en exposé över USA:s ekonomiska agerande de senaste tio åren och utmålade tidigare Fed-chefen Alan Greenspan som en av syndabockarna som bland annat helt ignorerade ”excesserna i finanssektorn”.

Annons

I fredagens tidning passar han på att påminna om Alan Greenspans besked tidigt 2008 att vi hade lagt de ekonomiska kriserna bakom oss under rubriken ”Visdomen som styrde världen mot finanskris”.

Peter Wolodarski konstaterar att ”stor makt och stor visdom har aldrig varit synonymer”.

Det är förvisso sant men smått komiskt när det är Peter Wolodarski som står för konstaterandet.

Annons

Hans klädsamma förståndighet och upphöjda vishet i spåren av de senaste årens ekonomiska turbulens känns närmast löjeväckande.

Peter Wolodarski har under hela sin karriär som liberal debattör varit en varm anhängare av Milton Friedman och Chicago-skolans teorier som just kommit att dominera den ekonomiska politiken i Västvärlden sedan 1980-talet.

2006 skrev han en hyllningskrönika i DN till den då nyss avlidne Milton Friedman (som föreslogs få ett andra Nobelpris postumt). Han konstaterade bland annat att:

Annons

”Friedmans slutsatser vägledde den amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan efter börsfallet i början av 2000-talet. Detta bidrog till att USA:s ekonomi kunde undvika en depression.”

I slutet av 2009 berömde han Greenspans arvtagare Ben Bernanke som nyss utnämnts till årets person av Time Magazine:

”Vad vi bevittnade under 2009 var ett unikt politiskt och ekonomiskt samarbete som räddade världsekonomin från ett sammanbrott. Den inofficielle ledaren för dessa ansträngningar var Ben Bernanke … Med en kombination av skicklighet, kreativitet och tur vändes den nedåtgående spiralen.”

Men spiralen vändes som bekant inte och hösten 2011 gör Peter Wolodarski plötsligt sitt bästa för att distansera sig från de liberala ekonomernas inflytande.

Om han menar allvar hade avbön och pudel känts betydligt mer klädsamt.

Annons