Finans Nyhet

Delägare flyr Bird & Bird

Publicerad
Uppdaterad

Tung processrättsjurist går över till Linklaters-avhopparnas nystartade konkurrensrätts-boutique. Och en flög sin kos vid årsskiftet.

Martin Lindgren

I höstas rapporterade Realtid.se om Kastell, en konkurrensrättinriktad advokatbyrå som Linklatersdelägarna Kent Karlsson och Erik Söderlind lämnade storbyrån för att bilda.

Nu rapporterar Kastell att Henrik Bielenstein, 61, även han med en bakgrund på Linklaters, har värvats från Bird & Bird och blir delägare nummer tre på Kastell.

Bielenstein började hos Kastell i tisdags efter lite drygt två år på Bird & Bird, och är liksom Karlsson inne på problematiken med intressekonflikter hos stora byråer med många kunder som ett skäl till att han byter:

Annons

– Jag ser fram emot att börja hos Kastell. Klientkonflikter är alltid ett gissel i stora byråer. Jag har därför bestämt att det är bättre för mig och min verksamhet att verka i en mindre byrå, säger Bielenstein i ett uttalande.

– Jag ser också fram emot att hjälpa Kent and Erik i processer som rör konkurrensrätt och immaterialrätt samt hjälpa dem att bygga ytterligare processrättsskapacitet inom dessa områden, fortsätter han.

Henrik Bielenstein är enligt pressmeddelandet från Kastell en av Sveriges mest erfarna tvistemålsadvokater, med över 25 års erfarenhet som ombud i kommersiella tvister och skiljemålsförfaranden.

Annons

Tar du med dig några biträdande jurister från Bird & Bird?

– Nej, men vi har ett fortsatt samarbete i pågående ärenden [se länkar under artikeln för exempel på tvister där Bielenstein är inblandad].

– Det är ingen konflikt bakom det här, utan vi skiljs som vänner, säger Bielenstein till Realtid.se.

Annons

Han säger att rekrytering av biträdande jurister är i full gång på Kastell – något som var en förutsättning för att han skulle byta byrå.

Bielenstein nämner två processer där han har arbetat med sina nygamla arbetskamrater: som ombud för Vägverket i asfaltskartellen häromåret, och åt TV4 i en tvist mot musikupphovsrättsorganisationen Stim.

Henrik Bielenstein är inte ensam delägare om att ha lämnat Bird & Bird nyligen: vid årsskiftet gick patenträttsspecialisterna Ragnar Lundgren – delägare – och Giovanni Gozzo – inte delägare – tillbaka till sin egen verksamhet Gozzo Advokater HB, som de drev tills Bird & Bird rekryterade dem. Detta skedde enligt Gozzo sommaren 2008 för att Bird & Bird ville förstärka sin patenträttsverksamhet.

Även Gozzo anger klientkonflikter som orsak till att ha lämnat Bird & Bird:

– Det blev svårt att behålla uppdrag som man fick in.

Gozzo känner till Bielensteins byråbyte:

– Jag respekterar hans beslut och önskar honom lycka till där.

Gozzo Advokater hyr lokaler hos Wersén & Partners, men är inte en del av byrån.

Bird & Bird har 14 delägare i Sverige efter Bielensteins och Lundgrens avhopp.

Annons