Finans Debatt

”Gig-ekonomin ger stora möjligheter”

Taggar i artikeln

Gig-ekonomi
Jan Bergstrand.Jan Bergstrand.
Jan Bergstrand.
Publicerad

”Istället för att klamra sig fast i gamla tankebanor och lösningar som fungerade förr, är det viktigt att vara lyhörd och skapa rätt förutsättningar i en föränderlig värld.” Det skriver Jan Bergstrand, grundare av Cool Company, i en replik på Kristina Kamps debattinlägg om gig-ekonomin.

Att tänka på sin pension i ett tidigt skede av sin karriär, för att säkerställa en bra tillvaro även efter arbetslivet, är väsentligt. Det gäller både för dem som har en tillsvidareanställning samt de som arbetar i kortare uppdrag, den så kallade gig-ekonomin. Just pensionsfrågan och tryggheten för den senare typen av arbete är något som har uppmärksammats i medierna ett antal gånger de senaste månaderna, där en något skev bild har målats upp.

Gig-ekonomin är en global megatrend. En trend som växer sig allt starkare både runt om i världen och i Sverige. En studie från McKinsey från år 2015 spår att 540 miljoner människor kommer att få sina uppdrag eller jobb via talangplattformar på nätet år 2025. Anledningarna till att människor väljer att arbeta i kortare uppdrag handlar ofta om flexibilitet och självbestämmande över vad man arbetar med samt när, var och hur arbetet ska genomföras. Det ger många personer en chans att testa en affärsidé, att utvecklas vidare eller att prova på arbete i en ny bransch.

Vi håller med andra ord inte med om att det innebär en stor otrygghet att arbeta i form av kortare uppdrag, som ofta lyfts fram, utan vet med lång erfarenhet från branschen att det snarare innebär stora möjligheter. Många tror att en tillsvidareanställning i sig innebär en ökad trygghet. Vi menar snarare att tryggheten kommer med förmågan att vara öppen för förändring i hur vi arbetar. I den digitala transformationen är det många bolag som efterfrågar specifik kompetens där gig-ekonomin kommer att få en allt större betydelse framöver.

Annons

Vad gäller frågan om pension inom gig-ekonomin tror vi på människors förmåga att göra egna val utifrån sin livssituation, som att spara till sin pension på det sätt och i den omfattning som passar dem bäst. Frågan om pension inom gig-ekonomin är viktig och därför också något vi som är medlemmar i Egenanställningsföretagens Branschorganisation tar på största allvar. Cool Company som bolag arbetar mycket aktivt med frågan genom att informera våra egenanställda om vilka möjligheter som finns gällande pension och erbjuder sedan cirka fem år tillbaka en flexibel tjänstepensionslösning där den egenanställde själv kan bestämma hur mycket eller hur lite hen vill avsätta efter varje fakturerat belopp.

Istället för att klamra sig fast i gamla tankebanor och lösningar som fungerade förr, är det viktigt att vara lyhörd och skapa rätt förutsättningar i en föränderlig värld. Det som däremot inte förändrats är att människans egen förmåga, motivation och kreativitet, driver förändringar och framsteg samt ger oss nya möjligheter. Och nya jobb.

Jan Bergstrand
Grundare Cool Company

Annons

Annons