Finans Debatt

Din åsikt är viktig för Realtid

Gör din röst hörd på Realtid Debatt! Mejla: opinion@realtidmedia.se. Foto: Evangeline Shaw/Unsplash.Gör din röst hörd på Realtid Debatt! Mejla: opinion@realtidmedia.se. Foto: Evangeline Shaw/Unsplash.
Gör din röst hörd på Realtid Debatt! Mejla: opinion@realtidmedia.se. Foto: Evangeline Shaw/Unsplash.
Publicerad

Har du också länge gått och funderat på att skriva en debattartikel? Många stupar på hur man går till väga. Läs Realtids guide och välkommen med ditt bidrag!

Camilla Jonsson

Hur gör du om du vill att Realtid ska publicera din artikel? Det är enkelt! Skicka in ditt debattförslag som rör vårt bevakningsområde; kapitalmarknad, finansiering, strategiarbete och fondförvaltning till opinion@realtidmedia.se. Texten ska vara 3 500 tecken lång, inklusive blanksteg. Det går bra att skicka in färdiga texter eller idéer på ämnen du skulle vilja skriva om. 

 

Vad gör en debattartikel bra?

Annons
  • Förmedla en tydlig åsikt

Åsikten ska tydligt synas i början av artikeln, rubrik, ingress, början av brödtexten. Artikeln ska sedan argumentera för åsikten. Avsluta med att knyta ihop säcken.

  • Aktualitet

Det är mer intressant för både debattredaktionen och läsarna om det du skriver om är aktuellt på något vis.

  • Förslag till lösning

Fokusera inte bara på problem. Var konkret: hur vill du lösa det här problemet? Går det kanske att sammanställa i en punktlista?

Annons
  • En tydlig mottagare

Rikta dig till någon – det kan till exempel vara en person, en myndighet eller ett företag – och kräv att den/det vidtar åtgärder. Då är det också möjligt för debattredaktören att begära in en replik.

  • Använd argument och fakta

För att övertyga läsaren är det bra med genomtänkta argument. Dessutom bör du hänvisa till fakta som underbygger dina åsikter.

  • Erfarenheter/berättelser

Om du har personliga erfarenheter av ämnet gör det ofta texten mer läsvärd. Ett annat bra grepp är att berätta en historia. Hur kan problemet skildras på ett målande vis?

Annons
  • Skriv för läsaren

Är du expert på det du skriver om? Det är kanske inte den som läser texten. Skriv så att även den som inte har stora förkunskaper förstår.

  • Håll dig till ämnet

Ett av de bästa tipsen till den som vill skriva en bra debattartikel är därför helt enkelt: håll dig till ämnet.

  • Skriv ett rubrikförslag

En rubrik med ett tydligt budskap och som väcker intresse är idealiskt. Att sätta den är debattredaktörens jobb, men ett förslag från dig uppskattas. Att skriva ett rubrikförslag under arbetet kan också hjälpa dig att hålla texten fokuserad.

  • Var kort och koncis

En debattext bör inte vara mer än 3 500 tecken lång, inklusive blanksteg.

Välkommen att skicka in din text!

Annons