Finans Nyhet

De väntas ta kontrollen över din bolåneränta

Publicerad

Så går snacket kring nya Riksbanksledamöter.

Riksbanken har flaggat för en lång rad räntehöjningar de närmaste åren. Men redan till nyår kan hälften av ledamöterna i direktionen som sätter räntan vara utbytta mot ännu helt okända personer.

Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro

Till nyår går mandattiden ut för tre av de sex riksbanksdirektörerna. Två av dem har redan tackat för sig och förklarat att de inte står till förfogande för en period till. Den tredje, riksbankschefen Stefan Ingves, säger hittills ingenting.

Annons

Men redan surrar skvallret kring vilka personer som kan bli aktuella. Eftersom den avgående Lars Nyberg är ansvarig för stabilitetsfrågorna i Riksbanken måste en av de nya kunna de frågorna bra. Det finns också många på marknaden som tycker att det är lite för många akademiker i direktionen och att det behövs fler som har egen erfarenhet av hur penningmarknaden faktiskt fungerar.

Annons:

Så jobb på penningmarknaden är meriterande, men även erfarenheter från till exempel finansdepartementet, Konjunkturinstitutet eller att ha jobbat inom Riksbanken tidigare.

Annons

Villy Bergström var en gång i tiden LO-ekonom och satt sedan i Riksbankens direktion i sex år. Nu har han lämnat Riksbanken men han har själv några favoritnamn på nya ledamöter.

– Harry Flam (professor i internationell ekonomi i Stockholm) och Cecilia Hermansson (chefekonom på Swedbank) är väldigt duktiga. Och Anders Vredin är mycket kompetent, säger Bergström.

Vredin var i åtta år fram till 2010 chef för Riksbankens penningpolitiska avdelning och är sedan dess chef för SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Annons

Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi och tidigare chefekonom på Swedbank, har också en klar uppfattning om vilka han skulle ringa först om han var ordförande i riksbanksfullmäktige. En av dem är inte överraskande hans tidigare arbetskamrat Cecilia Hermansson som efterträdde honom på Swedbank.

– Där är jag kanske lite jävig. Men John Hassler (professor i Stockholm) skulle jag i alla fall ringa, trots att det varit en del tjafs om att direktionen är för akademisk. Han kan både teori och det praktiska och han är intresserad av vad som händer i det verkliga livet, säger Fromlet.

På hans lista finns också Christina Lindenius som jobbat på Riksbanken och finansdepartementet och varit generaldirektör för PPM. Numera är hon vd på Försäkringsförbundet.

Och den som skulle kunna fylla hålet efter Lars Nyberg är Martin Andersson som tidigare var chef för riksbankens avdelning för finansiell stabilitet och sedan 2009 chef för Finansinspektionen.

– Han kan Riksbankens kultur, har jobbat där länge. Och han har haft två år på sig att titta på regleringar på Finansinspektionen, säger Fromlet.

Annons