Finans Nyhet

De fick ta smällen efter Jens

Publicerad
Uppdaterad

I dag var det edgångssammanträde i tingsrätten i Västerås. Jens Nylander gick ed på att bouppteckningen med tillgångar och skulder efter konkursen i Jens of Sweden var korrekt. Så när som på ett antal fordringar som Jens hävdar är tvistiga.

Olle Blomkvist

Det var den 20 september Jens Nylander begärde sitt skötebarn Jens of Sweden AB i konkurs. Men moderbolaget Jos Group AG i Schweiz berördes inte av konkursen. Jens Nylander lovade att köra vidare i sitt nya bolag Jos AB.

Han är ende styrelseledamoten och infann sig personligen på edgångssamanträdet i dag. Sedan starten 2003 har bolaget omsatt över 100 miljoner kronor. En IDG-tidning kallade honom mångmiljonär i ett reportage.

Men kvar i boet finns endast 1,5 miljoner kronor och då är 285.000 kronor på skattekontot inräknat. Lagret uppskattas till att vara värt 200.000 kronor.

Annons

Varumärket Jens of Sweden finns inte med som tillgång i boet då det är registrerat på Jens Nylander personligen. Av de svenska domänadresserna är jensofsweden.se registerat på bolaget som Jens Nylander ska driva vidare, Jos AB. Domänen jos.se är registererat på privatpersonen Johan Svensson i Stockholm. Men domänadressen mp3.se som Jens Nylander köpte av Nightlife är registrerat på det konkursade bolaget, men inte upptaget som tillgång i boet. Nightlife tvingades gå till rätten med sin fordran och i våras träffade Nightlige en uppgörelse med Jens Nylanders advokat.

Hur mycket det konkursade bolaget fört över till moderbolaget i Schweiz före konkursen framgår inte.

Skulderna uppgår till 5,5 miljoner kronor. Tullverket har en fordran med särskild förmånsrätt på drygt 1 miljon kronor. Av skulderna är 2,2 miljoner kronor leverantörsskulder.

Annons

Bristen i boet landar på 4.055.484 kronor. Men Jens Nylander ifrågasatte flera skulder på edgångssammanträdet.

Organisationen Copyswede som Jens Nylander inte betalt någon kassettersättning (upphovsrättsersättning enligt lag). Copyswede stämde Jens of Sweden i december förra året och yrkade på att tingsrätten utdömer ett vite på 900.000 kronor om JoS inte redogör för sin försäljning till Copyswede. Vilket det slutliga kravet från Copyswede skulle bli framgår inte exakt, men det rör sig om mer än 900.000 kronor utifån en beräkning som Copyswede presenterade i stämningsansökan. Tvisten är inledd men inte slutförd, och oavsett utgången har organisationen inget att hämta, mer än möjligheten att få rätt i sak.

Jens Nylander ifrågasätter också advokatbyrån Mannheimer Swartlings fordran på 88.000 kronor, Ingram Micros krav på 199.000 kr, Devisen Systems krav på 30.000 kr, Unikum Datasystems krav på 13.000 kr och Systeam Navigeras krav på 30.000 kronor. Även en faktura från Andreasson PR på 31.000 kronor är tvistig, sedan Jens Nylander kallade den ”felfakturerad”.

Annons

Löneskulderna uppgår till 485.000 kronor, varav Jens Nylanders sambo Cecilia Janås har lönekrav på 120.245 kronor.

Datatidningsförlaget IDG förlorar 120.000 kronor på konkursen. Företaget Storel förlorar 121.000 kronor som leverantör av elmaterial.

Jens Nylander har själv en fordran 5.813 kronor.

Artikeln är korrigerad i linje med innehållet i kommentar 10 från signaturen Jonas, om att Storel är leverantör av elmaterial och inte elleverantör.

Annons