Finans Nyhet

Därför var 120-miljoners- kuppen möjlig

Publicerad

Skatteverket kände till att det fuskades på avdelningen redan innan någon bluffade loss 120 miljoner kronor. ”Grov organiserad brottslighet”, säger internutredaren. I dag börjar rättegången.

Ett tjugotal personer arbetar på Nyföretagarsektion 1 hos Skatteverket i Stockholm. De har flyttat till Magnus Ladulåsgatan, men chocken efter miljonbedrägerierna i Skatteskrapan på Götgatan sitter i.

Där försvann 120 miljoner kronor när en handläggare godkände manipulerade fakturor. Handläggaren, som just nu är på väg till tingsrätten, skyller på en kollega.

Nu visar det sig att precis innan miljonerna började rulla hade Skatteverket upptäckt snarlika bedrägerier i mindre skala. Den utpekade kollegan stängdes av i väntan på polisutredning.

Annons

Några andra åtgärder vidtog aldrig myndighetens ledning, men en kontorsområdeschef informerade de andra handläggarna på Nyföretagarsektion 7 att hädanefter skulle man hålla koll på vem som godkände de andras utbetalningar.

Skatteverket hittade aldrig de fakturor som låg till grund för de falska momsdeklarationerna.

– Det fanns inga fakturor eller andra underlag som kunde återfinnas i våra arkiv, säger Skatteverkets internutredare Göte Haraldsson.

Annons

Den avstängde handläggaren sjukskrev sig i slutet av mars 2004. I maj började miljonerna rulla.

Samma faktura dök upp igen och igen med högre och högre belopp.

Ett år senare hade polisen hunnit ikapp och häktade den sjukskrivne handläggaren. Han släpptes efter ett par veckor, träffade sin arbetsgivare och sa upp sig.

Annons

Sedan dess är han försvunnen.

Men han friades av tingsrätten i sin frånvaro. Därmed var saken klar. Skatteverket släppte frågan.

Ingen märkte att en kollega i samma momsgrupp fortsatt fuska. Nu låg han lågt i ett par år.

Hösten 2008 fick så Skatteverkets internutredningsfunktion ett tips om att handläggaren hade ”kontakter inom den grovt organiserade brottsligheten”. Det visar sig att den regionala säkerhetsorganisationen fått varningar redan 2006.

Skatteverket kunde inte styrka något och handläggaren kunde fortsätta som vanligt.

I slutet av 2008 kommer handläggaren igång igen. Nu är det små belopp i ett bolag som företräds av vad som verkar vara en kriminellt belastad målvakt. Ingen upptäcker fusket. Kusten är klar.

Handläggaren växlar upp. Under våren 2009 ordnar han 10 miljoner kronor till ett nybildat bolag utan verksamhet.

När han sätter igång igen på hösten fattar en kollega misstankar. Det ingår visserligen inte i arbetsuppgifterna att ifrågasätta varandra, men beloppen är inte rimliga.

Efter två månader får Ekobrottsmyndigheten veta vad som hänt. Först efter ytterligare en månad kan Skatteverket visa att handläggaren gjort något otillåtet med avsikt.

– Det var ju ingen som misstänkte honom. Han hade varit anställd så länge. Det var en lite tyst och blygsam person, säger Göte Haraldsson.

– Alla blev lite förvånade att det var han som var redskapet för organiserade kriminella personer på utsidan.

Nu får Skatteverkets säkerhetschef veta att handläggaren är misstänkt.

Göte Haraldsson vill inte gå in på vad säkerhetschefen vetat om ”den grovt organiserade brottsligheten” som handläggaren haft kontakt med .

– Jag misstänker bara att de som lurat staten på 120 miljoner kronor i moms-pengar och öppnat bolag som enbart haft i syfte att plundra staten på pengar rimligen måste haft kopplingar till avancerad organiserad brottslighet, säger han.

– Jag kan inte säga vilka kopplingar det är. Det borde Ekobrottsmyndigheten säga.

– Min känsla är att detta kunde man inte förutse eller spåra upp i förväg. Det fanns inga sådana signaler. Handläggaren hade haft hyggliga jobb och bra referenser. Det fanns inget som indikerade att han kunde vara en säkerhetsrisk.

– Hur det sedan uppstått har vi inte forskat i.

Skatteverket fick en ny generaldirektör i februari i år. Nu får Göte Haraldsson i uppdrag att utreda fusket. Utredningen visar att myndigheten känt till handläggarens utsatta situation i åtminstone ett år innan fusket upptäcktes.

Elva utredare har lagt tusentals timmar på att gå igenom papper och utbetalningar i jakt på mer fusk.

Utredarna har letat men har inte hittat några som helst kopplingar mellan utbetalningarna i de olika fallen. De har också pratat med alla berörda chefer som finns eller har funnits kring den åtalade handläggaren.

Men de har inte upptäckt någon som helst koppling till andra oegentligheter.

Nu är det upp till åklagaren. Skatteverket har tittat på så många ärenden man mäktat med utan att få napp, och tänker inte utreda personerna bakom fusket vidare.

Där fanns en processförare med drogproblem som sa upp sig. Det var Stefan Köhler som Realtid.se har skrivit om tidigare.

– Jag vet att man från media velat göra den kopplingen, men han sysslade inte med moms, säger Göte Haraldsson.

– Han förekom i utkanten av min utredning. Vi ser ingen koppling.

Där fanns en handläggare som dömdes till fängelse för att ha hjälpt mäklare att sälja hyresrätter.

Göte Haraldsson har aldrig hört talas om det.

Att dessa medarbetare liksom flera företagare bodde hos eller nära varandra i Hagalund i Solna när momsfusket började är inte relevant enligt Skatteverket.

– Att de bott på samma ställe kan man inte belasta dem för, säger Göte Haraldsson.

Göte Haraldsson understryker att det är många företag som löpande begär tillbaka momsen på allt de köpt. Och det måste gå undan, annars får företagarna svårt att betala för sig och tvingas i konkurs.

– Skatteverket betalar ut 189 miljarder kronor varje år på 1,2 miljoner så kallade negativa momsdeklarationer. Vi har dessutom krav på oss att det ska gå ”skyndsamt”. Normalt har vi 14 dagar på oss.

– Det här gör att det finns alltid risker att något kan slinka emellan. Det är väldigt beklagligt, men det är en stor hantering. 120 miljoner kronor är bara 0,01 procent.

Det motsvarar fyra helikopterrån?

– Ja, men risken att något kan slinka emellan går inte att helt eliminera.

120 miljoner kronor – så gick det till

12 februari 2002 Generaldirektör Mats Sjöstrand konfronterar en processförare med drogproblem men låter saken bero. Mannen bor i Hagalund i Solna.

December 2003: Någon momsfuskar inifrån Skatteverket.

25 mars 2004: Skatteverket misstänker en handläggare för momsfusket och stänger av honom. Han sjukskriver sig.

30 mars 2004: En annan handläggare som bor i Hagalund döms för grovt tjänstefel och mutbrott efter att ha hjälpt mäklare med svarta lägenheter.

28 juni 2004: Processföraren med drogproblem säger upp sig.

29 juli 2004: En handläggare i samma momsgrupp som den avstängde handläggaren betalar ut 9 526 395 kr till bolaget DTC i Hagalund med två ägare, båda i Hagalund.

10 augusti 2004: 18 983 467 kr till DTC.

20 december 2004: 17 641 580 kr till DTC.

4 januari 2005: 18 982 542 kr till DTC.

20 april 2005: Den avstängde handläggaren släpps ur häktet och säger upp sig med sju månaders lön. Han försvinner.

24 augusti 2005: 18 540 700 kr till DTC.

11 november 2005: Ekobrottsmyndighetens åklagare Leif Görts lägger ner förundersökningen mot den försvunne handläggaren. I samma mål förekommer namn med kopplingar till Hagalund.

19 december 2005: 27 320 200 kr i en sista utbetalning till DTC.

Våren 2006: ”Vissa uppgifter” om handläggaren kommer till Skatteverkets säkerhetsorganisation i Stockholmsregionen.

Hösten 2008: Skatteverkets internutredningsfunktion får veta att handläggaren som godkänner utbetalningarna har ”kontakter inom den grovt organiserade brottsligheten”.

23 december 2008: 80 675 kr till bolaget Degarv. Ägaren är tidigare straffad och uppger senare i förhör att han varken vet eller förstått vad han skrivit på.

15 januari 2009: 4 500 kr tillbaka från Degarv.

19 februari 2009: 92 635 kr till Degarv.

26 mars 2009: 67 124 kr till Degarv.

Våren 2009: Skatteverkets internutredningsfunktion får ytterligare uppgifter om handläggarens kopplingar till organiserad brottslighet.

26 juni 2009: 89 156 kr till det nya bolaget Aneneo vars ägare vidimerat handlingar i DTC i Hagalund.

2 september 2009: 9 373 235 kr till Aneneo.

28 september 2009: En handläggare ska godkänna en utbetalning på 8 809 594 kr till Aneneo men tycker att beloppet verkar orimligt för ett bolag utan intäkter som funnits sedan april och redan fått närmare 100 miljoner kronor på samma sätt.

15 december 2009: Skatteverket anmäler företagen till Ekobrottsmyndigheten.

13 januari 2010: Skatteverkets säkerhetschef informeras om den misstänkte handläggaren.

26 januari 2010: Skatteverket polisanmäler handläggaren.

11 februari 2010: Skattedirektör Göte Haraldsson tar över en internutredning på Skatteverket.

12 februari 2010: Tingsrätten häktar handläggaren och anhåller två företagare i sin frånvaro. De häktas senare. En tredje företagare sitter redan i fängelse.

17 februari 2010: Ingemar Hansson blir generaldirektör efter Mats Sjöstrand.

19 februari 2010: Ekobrottsmyndighetens åklagare Ove Lundgren begär hjälp från andra länder för att följa pengarna.

1 september 2010: Skatteverket inför en ny rutin för hur momsutbetalningar ska godkännas.

15 september 2010: Ove Lundgren åtalar handläggaren och tre företagare.

23 september 2010: Målet tas upp i tingsrätten.

Källor: Förundersökningar, domar, Skatteverkets internutredning, intervjuer.

Annons