Finans Nyhet

Därför satsar If på affärsjuridisk rådgivning

Taggar i artikeln

IF
"Vår motsvarande verksamhet i Norge har nått stor framgång och därför vill vi nu lansera detta även i övriga nordiska länder, med början i Sverige", säger Kajsa Westerdahl, Head of Lawyer Insurance på If, till Realtid.
Publicerad
Uppdaterad

Efter stora framgångar inom affärsjuridik i Norge planerar försäkringsbolaget If att kopiera konceptet till övriga Norden – med start i Sverige. Nu ska If:s nytillträdda juristchef anställa 10-15 juristkollegor.

Anders Frick

I Norge har If erbjudit en affärsjuridisk tjänst i snart två år. Där har Ifs företagskunder kunnat teckna tilläggsförsäkringen Advokatforsikring som ger företagen juridisk rådgivning. De vanligaste ärendena i Norge gäller kontraktsrättsliga och arbetsrättsliga frågor.

– Vår motsvarande verksamhet i Norge har nått stor framgång och därför vill vi nu lansera detta även i övriga nordiska länder, med början i Sverige, säger Kajsa Westerdahl, Head of Lawyer Insurance på If, till Realtid.

Hon är helt ny på jobbet, efter att hon nyligen lämnade posten som chefsjurist på Veolia Nordic, vars verksamhet i Norge och Sverige avyttrades under 2021. Både på Veolia och tidigare även på Jernhusen har Kajsa Westerdahl varit ansvarig för att bygga upp och utveckla juristfunktionen – något som kommer bra till pass på If där hon ska göra samma sak.

Annons

Hur själva den juridiska försäkringsprodukten på If ska se ut är inte ännu spikat, men enligt Kajsa Westerdahl handlar det om affärsjuridisk rådgivning i olika former, paketerat som en tilläggsförsäkring.

– Stora företag har ofta egna jurister, men små och medelstora bolag har inte det, och det är dem som vi vänder oss till. Tanken är att vi ska fungera som en intern bolagsjuristfunktion för dem, fast vi är externa, genom att granska avtal och vara bollplank, säger hon.

Löpande generell rådgivning inom avtalsrätt, bolagsrätt, hyresrätt, nyttjanderätt, upphandling och insolvensrätt – det är vad som If planerar att kunna erbjuda när juristhjälpen lanseras under tredje kvartalet i år. Kajsa Westerdahl ska anställa mellan 10 och 15 jurister under de närmast kommande åren. Rekryteringstakten beror på hur snabbt antalet kunder ökar.

Annons

– If har planerat för en detta i några år och jag ser fram emot att vara med och driva denna fantastiskt spännande uppbyggnads- och utvecklingsresa. Verksamheten i Norge uppskattas verkligen av kunderna och det är en av anledningarna till att vi nu satsar stort på övriga Norden, säger Kajsa Westerdahl.

Annons