företagslån
Foto: Annie Spratt via Unsplash
Bank

Danske Bank: ”Ägarens ålder har ingen betydelse vid en kreditgivning till företaget”

Krediprövningsprocessen för företagslån är oförändrade jämfört med före pandemin, säger tre storbanker till Realtid, på frågan om praxis ändrats under pandemin.

Uppdaterad 2021-05-27
Publicerad 2021-05-27

Kreditprövningsprocessen ser likadan ut än den gjorde innan pandemins början, säger  Anders Gullesjö chef för Business Customers på Danske Bank Sverige, i en skriftlig kommentar till Realtid.

– Vi har varken ändrat praxis eller kriterier på grund av pandemin. Det är sund kreditgivning som gäller oavsett marknadssituation. Det som har varit och fortfarande är en utmaning är analysen av företagens finansiella situation inklusive kassaflödesanalyser och återbetalningsförmåga. Osäkerheten består kortfattat kring följande: Hur ser bolagens omsättning och resultat ut post-corona? Hur stor del av bolagens resultat är påverkade av statliga stöd och subventioner? Hur stora är skatteuppskoven och hur kommer återbetalning av dessa att påverka kassaflöde och likviditetsplanen?

– Generellt så har ägarens ålder ingen betydelse vid en kreditgivning till företaget, avsluter han.

Enligt en ny rapport från Krea, jämföresletjänsten för företagslån, har det blivit lättare för företagare födda 1990 eller senare att ta lån medan lånesituationen för äldre företagare kraftigt försämrats under pandemin. Slutsatserna baseras på en undersökning av 7 300 låneansökningar som Krea genomfört och som avser perioden tredje kvartalet 2019 till första kvartalet 2021. Av de 7 300 låneansökningar som granskat blev cirka 80 procent godkända. Sammanlagt har 17 000 låneförslag hos 23 kreditmarknadsbolag och långivare analyserats. Då storbankerna inte finns med på Kreas plattform är de inte inräknade i Kreas underlag. 

Inget trendbrott hos Storbankerna

Realtid har pratat med Handelsbanken, SEB och Danska Bank som för din del inte sett en liknande trend vad gäller beviljade lån till äldra och yngra företagare. (Mer om Kreas undersökning här >>.)

Likt Danske Bank säger SEB att det som gäller för företagslån är en sedvanlig kreditbedömning, oavsett ålder.

– Vi har samma kriterier för utlåning nu som vi hade innan pandemin, samtidigt som vi under pandemin naturligtvis har gjort vårt yttersta för att stötta våra kunder, till exempel genom amorteringsfrihet, säger SEB:s pressansvarig Niklas Magnusson till Realtid, och fortsätter:

– Vad gäller frågan om ålder har vi inga åldersgränser vad gäller lån, utan gör vid alla låneförfrågningar från företagare en sedvanlig kreditbedömning. Den är samma för alla kunder, oavsett ålder.

Att äldre företagare skulle fått det svårare att få lån och yngre lättare är inte heller för Handelsbanken något som banken känner igen. 

– Nej och vi gör ingen skillnad i vår kreditprövning mellan äldre och yngre. I Handelsbanken gör vi en helhetsbedömning av företagets och företagarens totala ekonomi och återbetalningsförmåga, oavsett ålder. Att det under pandemin skulle ha blivit svårare för äldre företagare att få lån och lättare för yngre är inte ett mönster som vi känner igen, säger Susanna Svartz, chef för kunderbjudande företag i Handelsbanken, i en skriftlig kommentar till Realtid.

Kreas analys baseras på alla låneansökningar som har gått genom bolagets digitala tjänst och där företag har ett kreditbetyg enligt UC. Dessutom gör Krea KYC checks för varje bolag, bland annat för att säkerställa att kunder har rätt att signera avtal. Varje kund identifieras med Bank ID. 

– [Storbankerna] Handelsbanken, Swedbank, SEB [...] har än så länge inte varit intresserade att vara aktivt i vår digitala tjänst. Vi har dock aktiva dialoger med några storbanker och även delar utvalda ansökningar kostnadsfritt med dem - men till och med idag har vi inte lyckats få till ett aktivt samarbete. Därför har vi inte räknad med storbankerna i vår statistik, säger Kreas vice vd Carsten Leth till Realtid.

Swedbank har ännu inte lämnat någon kommentar.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in