Finans Nyhet

Danmark kan köpa Jas 39 Gripen

Publicerad

<pufftextlänk>Jas 39 Gripen är med och slåss när Danmark förnyar sitt flygvapen med nya moderna stridsflygplan, som ska ersätta de åldrande F16-planen där.</pufftextlänk> Danmark fick i onsdags svar från Saab på sin förfrågan om upplysningar (RFI) om planet.

Enligt dansk press slåss Gripen i Danmark mot amerikanska Joint Strike Fighter (JSF) och betydligt tyngre Eurofighter.

Danmarks förfrågan kom för ett par månader sedan och har hemlighållits fram till nu.

Tidigare var Danmark en av de främsta tillskyndarna till det amerikanska JSF.

Annons

Saab har jobbat hårt för att snabbt få fram den information Danmark behöver för affären och tror att Danmark relativt snabbt kommer att fatta beslut om hur man ska gå vidare i processen.

Fördelen med Gripen är att det är ett relativt billigt plan som finns i bruk i flera flygvapen. Det är också billigt i drift. Konkurrenterna är betydligt dyrare.

Danmark köpte en gång i tiden också svenska Drakenplan.

Annons

Danmark vill att landets nya flygplan ska vara i bruk 2016, men det är inte uteslutet att man fasar ut de åldrande F16-planen tidigare.

Danmark har tidigare varit en av de starkaste förespråkarna för JSF och sannolikt gläds Saab nu över att det tycks ha uppstått en spricka i enigheten kring detta hypermoderna, kraftfulla men dyrbara plan. Danmarks förfrågan kom något överraskande för Saab som nu hoppas att också andra länder som tidigare satsat på JSF ska intressera sig för Gripen.

Det som överlämnades i onsdags var alltså en så kallad RFI, inte en formell offert. Den danska utvärderingen kommer att visa om Danmarks flyvematerielkommandoe vill ha också en offertförfrågan.

Annons

Franska Dassault har avböjt att delta i kampen, man tror att det redan är uppgjort att Danmark ska köpa JSF, enligt dansk press.

TT

Annons