Finans Nyhet

Dåliga nyheter tynger bioteknik

Publicerad

Negativa nyheter har bidragit till att börsens bioteknikbolag haft en svag utveckling sedan årsskiftet. Flera bolag är undervärderade, anser analytikern Angelica Fatouros.

– Vad vi behöver är en success story för att skaka liv i sektorn igen.

Samtidigt varnar hon privatpersoner för att lättvindigt kasta sig in i spekulationer i högrisksektorn bioteknik.

– De har en benägenhet att sätta pengarna på en enda häst. Man måste sprida riskerna. Och man ska alltid bara ha de här aktierna som en krydda i portföljen, säger Fatouros, läkemedelsanalytiker på Carnegie.

Annons

På onsdagsförmiddagen hade Stockholmsbörsen stigit med närmare åtta procent sedan årsskiftet. Men Affärsvärldens branschindex för bioteknikbolagen hade knappt orkat upp över nollstrecket.

Den främsta orsaken är tråkiga nyheter från exempelvis Maxim, Medivir och nu senast Karo Bio, som meddelade att läkemedelsjätten Merck avbryter utvecklingen av en substans som bolagen tagit fram gemensamt.

Flertalet bioteknikföretag sysslar med läkemedelsutveckling men i många fall är forskningen fortfarande i det prekliniska stadiet, vilket innebär att substanserna testas i provrör och på djur. Få svenska bolag kan stoltsera med långt framskriden forskning.

Annons

Därmed har nyheterna om bakslag i forskningen också lett till att allt fler frågar sig om den här typen av bolag överhuvudtaget har på börsen att skaffa.

– Men de här bolagen har ett kapitalbehov och en av börsens funktioner är ju att ställa upp med kapital. Och om man tittar i ett globalt perspektiv så har ju biotech visat sig funka rätt bra som affärsmodell, säger Fatouros och pekar på den positiva utvecklingen för aktiekurser och börsintroduktioner i USA och delar av Europa, till exempel vårt grannland Danmark.

Den utvecklingen talar också för att flera av de svenska bioteknikbolagen är orättvist lågt värderade, anser hon. Två av de bolag som enligt Fatouros har störst möjligheter till en positiv utveckling på börsen hör till dem som fått negativ uppmärksamhet: Medivir och Karo Bio.

Annons

TT

Annons