Finans Nyhet

Crazy Frog blir Hollywoodstjärna?

Publicerad

På onsdag släpps Crazy Frogs album Crazy Hits i Sverige, och nästa vecka i USA. Dessutom gör rykten gällande att grodan, som redan är en gigant i Europa, ska bli filmstjärna i USA.

Det finns ingen singelmarknad i USA att tala om, och det är mycket därför som tyska joint venture-bolaget Mach1/Ministry of Sound nu släpper albumet Crazy Hits. I Sverige och resten av Skandinavien lanseras albumet av svenska Family Tree Music och Catchy Tunes, i USA av jätten Universal.

– Crazy Frog kommer bland annat att tolka Bailando, temat till Dallas och Pump up the jam. Du kan ju bara tänka dig hur det kommer att låta, fnittrar Martina Ledinsky, delägare i Family Tree Music, som även gett ut Crazy Frog-singeln med låten ”Axel F”.

”Axel F” ligger för närvarande på andra plats på singellistan i Sverige, men kommer enligt Martina Ledinsky förmodligen att gå upp till första plats på onsdag. För det tämligen nystartade skivbolaget har grodan betytt en hel del.

Annons

– Vi har inte fått in alla siffror än, men Crazy Frog har gett stabilitet till bolaget och är helt klart en vinstaffär, säger Martina Ledinsky.

Tjänar pengar gör även Kaktus Film, det lilla produktionsbolaget som äger rättigheterna till karaktären. Just nu förhandlar bolaget med ett av Englands största produktionsbolag om en tv-serie och animerad långfilm med Crazy Frog i huvudrollen.

– Det engelska bolaget är amerikanskägt, och blir det en film eller tv-serie, eller både och, kommer de att distribueras även i USA, säger Sigfrid Söderberg, vd för Kaktus Film som bland annat gjort musikvideon till ”Axel F”.

Annons

Vad innebär det för Kaktus Film om Crazy Frog blir Hollywoodstjärna?

– Det går inte att spekulera i. Förra året hade vi en omsättning på mellan sex och sju miljoner. I år kommer vi åtminstone att fördubbla vår omsättning. Och om Crazy Frog slår igenom i USA, tja det innebär en hel del pengar, säger Sigfrid Söderberg.

Erik Wernquist på Kaktus Film, som utvecklat karaktären Crazy Frog, kommer att vara inblandad i en eventuell filmproduktion på ett ”exekutivt kreativt plan”.

Annons

Vad innebär det?

– Vi skulle bestämma hur saker och ting ska se ut och gör det grundläggande konstnärliga arbetet, säger Erik Wernquist.

Kan du avslöja den eventuella handlingen?

– Hehe, nej, men det blir inte en romantisk komedi i alla fall, snarare skulle jag tro att det blir en actionfilm. Och om jag fick bestämma skulle den ha ett olyckligt slut.

Sigfrid Söderberg håller tummarna för att Crazy Frog ska bli en uppburen filmstjärna. Det skulle innebära en boost för alla kringprylar som för närvarande prånglas ut på den europeiska marknaden.

– Vi har en engelsk agent som tar hand om merchandising och vi får ett antal procent av den försäljningen. Det är inte klokt vad som är på gång; ett örngott som spelar Crazy Frog-musik, en plastfåtölj med grodan som dekoration. You name it, säger Sigfrid Söderberg.

Annons