Finans Nyhet

Claes de Faire

Publicerad

…har gått från jobbet som kampanjchef på ett ungdomsförbund via pr-branschen till jobbet som reporter på tidningen Resumé.

Vad gör du på Resumé?

– Jag jobbar som nyhetsreporter och bevakar framförallt pr-branschen.

Vad har du gjort tidigare?

Annons

– Pluggat en del till och börja med. Min akademiska bana var lite brokig. Jag läste allt möjligt som ekonomi, juridik, media och kommunikation, politisk argumentation och statsvetenskap. Jag trivdes inte på Universitetet, tyckte att det var ganska tråkigt. Istället började jag jobba för Moderata ungdomsförbundet, Muf. Men jag lade inte ner studierna helt utan har fortsatt plugga parallelt medan jag jobbat.

Så du ville bli politiker?

– Nja, jag var ju inte politiker egentligen eftersom jag inte var förtroendevald. Jag var anställd tjänsteman med titeln kampanjchef. Anledningen till att jag började arbeta där var väl att jag tycker om att påverka och förbättra saker.

Annons

Vad innebar det att vara kampanjchef?

– Att formulera det som politikerna beslutade om och föra ut budskapet. Vi jobbade mycket med att påverka ungdomar och att rekrytera dem till Muf. Sen jobbade vi med att påverka moderpartiet i de frågor där våra åsikter skilde sig från deras.

Har du något exempel?

Annons

– Ja, flyktingfrågan är ett exempel där vi förespråkade en mycket mer liberal politik.

Sedan blev du pr-konsult. Vad var det som lockade där?

– Det jag ville göra var att påverka, men inte nödvändigtvis partipolitiskt. Då lockade näringslivet. Ett kul sätt att hjälpa andra att påverka.

Varför blir alla gamla Muf-are pr-konsulter?

– Vet inte om det bara är gamla Muf-are, med det är fler från de borgerliga partierna. Det beror väl kanske på att många socialdemokrater försvinner in i regeringskansliet. En annan anledning är väl att oppositionspartierna har kommunikation som enda medel att påverka. Vi har väl helt enkelt tvingats till att utveckla en viss talang för kommunikation och därmed passar vi bra på pr-byråer.

Hur kom det sig att du gick över till journalistik?

– Jag jobbade på Motala Tidning när jag var 16 år och tyckte att det var väldigt roligt. Då var jag visserligen inte journalist, utan hjälpte till med allt möjligt på tidningen. Jag vill veta saker och ting först, och då är journalist ett bra yrke. Att det blev just Resumé var nog slumpen.

Med erfarenheter både som journalist och pr-konsult, tycker du att företag generellt sett är bra på att kommunicera?

– Ja faktiskt, det tycker jag nog. Något de kan bli bättre på är att göra sig mer tillgängliga.

Vad har du för planer för framtiden?

–Oj, jag har ju bara varit tre månader på Resumé så jag har inte riktigt tänkt så långt. Det är mycket möjligt att jag kommer att försätta med journalistik, men jag vet inte riktigt inom vilket område. En sak är dock säkert, jag kommer inte att ägna mig åt politik.

Kan du ge tre tips för en lyckad karriär?

– Leverera alltid i tid, var intresserad av det du gör och, slutligen, våga släppa taget och pröva på nya saker.

Om Claes de Faire

• Ålder: 26

• Bostad: Lägenhet på Östermalm i Stockholm

• Familj: Flickvännen Ebba

• Fritidinresse: Dricka bärs med kompisarna

• Löneutveckling: 60 procent över de tre senaste åren

Annons