Finans Nyhet

Citigroupaffär utreds

Publicerad

En kontroversiell obligationsaffär i somras där Citigroup bombarderade den elektroniska handelsplatsformen MTS med säljorder undersöks av tyska och brittiska finansmyndigheter.

Affären skedde den 2 augusti 2004. Citigroup skickade under ett fåtal sekunder säljorder på statsobligationer till ett värde av tiotals miljarder euro, vilket slog den genomsnittliga handelsvolymen flera gånger om. Priset på obligationerna föll, och strax därefter köpte man tillbaka samma obligationer till ett lägre pris och gjorde en förtjänst på 17 miljoner euro. Handelssystemet kunde dock inte hantera volymerna fullt ut, varför Citigoup ’bara’ fick igenom säljorder för 12 miljarder euro, motsvarande hälften av den dagens omsättning på MTS.

I ett dokument som en av Citigroups anställda skrivit framgår det att avsikten med affären var att ”kill off some of the smaller dealers”.

Affären, som upprört flera regeringar då den stört handeln med deras statsobligationer, kommer att undersökas av finansmyndigheterna i både Tyskland och Storbritannien. Man ifrågasätter bland annat hur Citigroup, världens största finansiella institution, sköter sin riskhantering. Om marknaden hade vänt mellan sälj och köp hade det kunnat kosta banken enorma summor.

Annons

Åklagarmyndigheten i Frankfurt har inlett förundersökningar angående marknadsmanipulation mot Citigroup, och uppger till Financial Times att undersökningen kommer att vara klar i slutet av månaden.

Realtid.se

Annons