Finans Nyhet

Citigroup kapar 4.500 jobb

Publicerad

Nedskärningarna genomförs under de kommande kvartalen.

Realtid.se

Tanken är dels att åtgärda en tillbakagång på intäktssidan, dels kunna hantera aldrig tidigare skådade marknadsförhållande på ett bättre sätt. Det meddelade Citigroups vd, Vikram Pandit vid en investerarkonferens i New York, enligt Bloomberg.

Citigroup är USA:s tredje största bank räknat till tillgångar och har 267.000 anställda. Bolaget får ta kostnader på 400 miljoner dollar före skatt i och med nedskärningarna, vilket är direkt kopplat till olika avgångsvederlag.

Vikram Pandit menade att finanssektorn möter extremt krävande utmaningar framöver i form av en osäker marknad, en ihållande ekonomisk svaghet i utvecklingsländerna och de mest betydande regelförändringar han har sett under sin livstid (Vikram Pandit är idag 54 år):

Annons

– Det är mycket troligt att dessa trender på ett väsentligt sätt påverkar de konkurrensmässiga förhållandena på marknaden under de närmaste åren, säger Vikram Pandit.

En som inte är särskilt imponerad över bankens nedskärningar är Nancy Bush vid SNL Financial – ett bankanlysföretag:

– 4.500 personer är en droppe i havet för dem – särskilt om man betänker hur stora de är. Jag misstänker att detta bara är toppen av ett isberg, säger hon.

Annons

Enligt Bloomberg har finansbolag världen över skurit ned med cirka 200.000 jobb i år, vilket kan jämföras med en ökning på 58.000 jobb förra året och 174.000 jobb året dessförinnan, det vill säga 2009.

Därtill bör även läggas att Bank of Americas vd, Brian T Moynihan, meddelat att man räknar med att skära bort 30.000 jobb under de närmaste åren.

Vikram Pandit har meddelat att en del av nedskärningarna sker hos bolagets trading-verksamhet.

Annons

Annons