Finans Nyhet

Cebit lyckosam för svenskarna

Publicerad

HANNOVER Över 66 svenska företag deltog på Cebit-mässan i Hannover som pågår till och med i morgon. Realtid.se har pratat med sex av de svenska bolagen som lyckades få internationell uppmärksamhet, bland annat Rotosubs grundare Lars Strömbäck.

De flesta svenska företagen finns samlade på Future Parc, 22 företag i en gemensam monter från Exportrådet. Det är blandade företag – allt från robusta fältdatorer, till rena mjukvaruföretag för radioprojektering. Men mycket rör sig på ett eller annat sätt om telefoni.

– Det är nog så att vi fortfarande har mest att erbjuda just när det gäller telekom – här finns kompetens som går upp till carrier-nivå, säger Mats Linder projektledare på Exportrådet.

– Det som gör Cebitnärvaron viktig är att det just finns operatörer här från hela världen och det är lätt att bygga upp kontakter. Många av våra företag blev uppsökta av stora operatörer redan nu.

Annons

Ett av knepen med mässsan är att ha lagom mycket folk – dels folk som kan stå vid montern, men än mer folk som kan gå på möten med framtida partners.

– Det märks tydligt på mässan att det är en större mängd folk här med precis rätt bakgrund för våra företag, från operatörer till systemintegratörer. Mässan är definitivt på väg uppåt, man räknar med 500.000, men jag tror det kan bli betydligt fler innan det är slut. Det är helt enkelt en annan stämning i branschen nu, än för två år sedan, avslutar Linder.

Advoco och Netintact knyter operatörskontakter

– Det har blivit en hel del av nya operatörskontakter, som inte var riktigt väntade. Det tar i och för sig lång tid att veta vad som kommer att falla ut, men det känns mycket positivt i dag, säger Jan Erik Bäckfors på Advoco.

Annons

– Dessutom ser man ju så mycket nya produkter på Cebit som kan bli till en del av vår verksamhet. Advoco gör avancerade företagsväxlar – som mjukvara att hyra, och grunden är naturligtvis ip-telefoni.

Ett av företagen som är väldigt nöjda är Netintact. De utvecklar produkter för nätövervakning för just operatörer.

– Vi är oerhört positiva till kvalitén på kontakterna, vi trodde det är så stort här så att man försvinner, säger Jon Lindén från Netintact.

Annons

– Vi har haft kontakt med O2, Deutsche Telekom och Austin Telekom, och det är mer än vi vågat hoppas på. Dessutom en hel del möten med såna som vi vill ha som partners i sydeuropa.

Det har framför allt varit närvaron av så många besökare från Asien som givit oväntade kontakter.

– Det är enormt många asiater här, och det sker så oerhört mycket där. Man kan inte så lätt bara ringa kallt eller försöka resa runt på måfå i Asien, då är det mycket enklare att ta en runda här på Cebit. Hur mycket av kontakterna som verkligen blir något av, det kan vi i och för sig se utvärdera först efteråt, säger Jon Lindén.

– Vi är inte ensamma om vår produkt, men vi är bra i en jämförelse. Det finns många liknande produkter som har nivå 7 och kör nättrafik i huvudsak via portövervakning och lite till. Vi erbjuder helt portobereoende trafikövervakning och har lyckats att få en 100 procentig övervakning av nätet – och det behövs om man ska spåra fildelare, eller om man ska se attacker, förklarar Lindén som är mycket nöjd med Cebit gensvaret.

Ikealeverantör på väg ut i världen

Ett mycket snabbväxande företag är lilla JLT Mobile Computer i Växjö med bara 13 man i Växjö som trots det lyckas erövra världen. De utvecklar extremt robusta handdatorer. De har lagt ut allt, utom själva utvecklingen och därmed blivit extremt flexibla mot marknadens krav. På ett par år har företaget lyckats ta kunder som Ikea, Fed Ex (världens största logistiker), Macormic (Amerikansk jätte på jordbruksmaskiner) bara för att nämna några riktigt stora. JTLs produktion och försäljning är utlagd i ett raffinerat nätverkssystem.

– Det har varit överväldigande. Ta Indien – vi har inte bara fått en kontakt där, utan två, dessutom har vi fyra kinesiska kontakter vi inte kunnat drömma om innan vi kom hit, alltså inte Hongkong, utan riktiga Kinakontakter, säger Christian Funk på JTL som tycker Cebit hittills varit en hit.

– Mer än 60, vad jag kan se som mycket värdefulla kontakter för oss redan. Hälften av dem är direktkontakter för oss i Växjö och hälften är såna som blir kunder till medlemmar i vårt nätverk.

Christian Funk har blivit överraskad av andras kontaktförsök, det har kommit folk från Malaysia och Vietnam och knackat på och frågat om de kan få bli distributörer eller ha en möjlighet att inleda samarbete.

My Doq lanserar dockningsstation för mobilen

Mobiltillbehörstillverkaren My Doq är också nöjda med årets Cebitmässa.

– Vi är mycket nöjda med genomslaget. Vi har fått en del nya distributörer. Men det roligaste var kanske medieekot och helt överraskande var att vi blev filmade från ett par TV-team, berättar Johan Lundberg från My Doq. My Doq är en dockningstation för mobiltelefonen. Öppen för de flesta stora märken kan man få den vanliga telefonins bekvämlighet, med en lur utan strålning och ändå använda mobilen i den lilla dockningstationen. En produkt som vars framtid kommer när fler företag går över helt till mobiltelefoni och får tänka på arbetsmiljön.

Rotusub uppmärksammat av BBC

Den av svenskarna som hörts mest är dock Rotosub, Linköpingsföretaget som gör konstgjort ljud med hjälp av turbiner.

– Klart man blir lite nervös när BBC kommer och sticker mikrofonen under näsan, säger Lars Strömbäck.

Det är ett tungt ljud som Rotosub åstadkommer med hjälp av vinklade turbinvingar. Ett ljud som kan ta bort annat oljud genom motvågor, till exempel i flygplan eller ventilationsapparater. Men också ge extrema ljud vid konserter.

– Det har inte bara varit media som varit intresserade utan även folk som velat ta upp produktionsförfrågningar. Så mer än så här hade jag inte väntat mig, säger Lars Strömbäck.

Annons