Finans Nyhet

Carnegie slår tillbaka mot kritiken

Publicerad

Trots Öresunds ägande i Carnegie: ”Vi är inte del av tvisten.”

Carnegie får hård kritik från både HQ AB:s nya styrelse och Aktiespararna för att ha vägrat att lämna ut information till utredningen mot styrelse och ledande befattningshavare i HQ.

Det ska ha gjort att utredningen blivit både dyrare och mer omständig. I samband med Carnegies köp av HQ Fonder blev investmentbolaget Öresund, med Sven Hagströmer i spetsen, delägare i Carnegie.

– Vi är helt neutrala i sakfrågan. Vi är inte en del av tvisten. Vi anlitade externa jurister för att bedöma om vi kunde lämna ut den här informationen. De uppgav att vi skulle riskera att bryta mot lagen om vi gjorde det, säger Andreas Koch, pressansvarig på Carnegie.

Annons

Carnegie uppger att man informerat HQ AB om att editionsföreläggande är en möjlighet för att få ut informationen.

– På det sättet kan man försäkra sig om att information lämnas ut till rätt parter och i rätt omfattning. Vi har faktiskt lämnat ut information till både ekobrottsmyndigheten och åklagarens utredning, säger Andreas Koch.

Aktiespararnas vd Günther Mårder tror inte på Carnegies resonemang.

Annons

– Editionsföreläggande är den mest komplicerade väg du kan gå. Vill du få stöd för din tes att ”vi vill inte vill lämna ut information” – ja, då tillsätter du en grupp jurister som ger svar på den frågan, säger han.

Annons