Finans Nyhet

Bubbel trubbel för bostäder?

Publicerad

Flera bolåneinstitut har höjt de långa räntorna i dagarna. Ett tecken på att de oroar sig och att Sveriges bostadsmarknad befinner sig i en bubbla. Det säger Gabriel Stein, chefsekonom på brittiska analysfirman Lombard Street Research, till Realtid.se.

Varför höjer bolåneinstituten räntorna just nu?

– Det är en intressant fråga, särskilt med tanke på att Riksbanken sänkte räntan senast. Man kan tolka det som att instituten börjat oroa sig för kvaliteten på sina lån, eftersom de antagligen lånat ut lite väl löst, så som det brukar ske i en bubbla. Nu börjar de försiktigt att strama åt, trots att Riksbanken inte gjort det.

Har vi en fastighetsbubbla i Sverige?

Annons

– Mina intryck under våren och början av sommaren tyder på att Sverige har något av en fastighetsbubbla. Priserna har rusat och det är ju runt 10 och 15 år sedan den senaste bubblan och så lång tid brukar normalt passera.

Vilka andra länder har haft fastighetsbubblor nyligen?

– Bland annat Storbritannien och Australien. Där stramade centralbankerna åt och priserna slutade att stiga. USA har definitivt en bubbla just nu.

Annons

Hur mycket kan fastighetspriserna sjunka när en bubbla spricker?

– Ja, det beror på hur man definierar en bubbla. Som jag ser det behöver inte priserna rasa med 20 procent utan det räcker med att priserna slutar stiga.

Varför då?

Annons

– För då är det inte längre lugnt att köpa en fastighet och låna hur mycket som helst. Något man annars gör eftersom man utgår ifrån att fastighetsvärdet stiger. Det räcker med att priserna inte stiger för att det ska resultera i ett hårt slag mot samhällsekonomin.

Hårt slag mot samhällsekonomin?

– Höjningar av huspriser ger en kraftigare effekt på konsumtionen än exempelvis högre aktiekurser. På så sätt påverkas samhällsekonomin i stort.

I USA säger du att det råder en fastighetsbubbla, vilka tecken finns det på det?

– Ett flertal. Tidigare köptes majoriteten av husen i USA med lån med 30-årig bunden ränta. I dag har 40 procent av samtliga lån och hälften av alla nya lån rörlig ränta. Något som är vansinnigt i sig eftersom Fed håller på och höjer räntan. Dessutom har ett av tio lån negativ amortering, det vill säga, istället för amortering så tas nya lån vid varje räntebetalning.

Vilka ytterligare tecken finns det?

– Bland annat förekomsten av så kallad condo flipping. Alltså när man köper en fastighet för att sedan, utan att ha flyttat in i den, sälja den strax därefter till ett högre pris.

– Att Alan Greenspan i juli uttryckte att delar av landet är ”frothy”, alltså skumstadiet i en bubbla, säger mycket. Greenspan är försiktig av sig så det betyder egentligen att det – som Heikensten skulle säga – ”brinner i knutarna”.

Och här i Sverige då, vad ger du för råd till alla som har bolån?

– Det är dags att binda räntan. Vi tror att Riksbanken strax kommer att höja räntan igen.

Annons