Finans Nyhet

Brittisk toppbyrå öppnar i Irak

Publicerad

Eversheds har beslutat sig för att öppna verksamhet i Iraks huvudstad Bagdad.

Realtid.se

Eversheds räknas in bland de tio främsta brittiska advokatbyråerna.

Under onsdagen förväntas byrån offentliggöra en affär med ett konsortium av lokala advokater – KSLG – som ger Eversheds verksamhet i Amman, Jordanien, Dubai och Bagdad, enligt Financial Times.

Affärsupplägget innebär att Eversheds och de lokala advokaterna delar på intäkterna samt att advokaterna blir partners. Eversheds beslut att öppna i Irak samtidigt som amerikanska trupper har börjat lämna landet är ett tecken på en global trend som innebär att byråerna riktar in sig på nya marknader takt med att man jagar kapital samt tävlar om nya kunder.

Annons

Men medan advokatbyråer från väst har varit etablerade på marknader som emiratet Dubai och Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi under åtminstone 30 år har man stött på svårigheter i Saudiarabien. Här är det en nödvändighet att inleda olika samarbeten med lokala byråer, enligt Financial Times.

Eversheds har visserligen redan en närvaro i Mellanöstern genom franchise-verksamhet i Qatars huvudstad Doha och Abu Dhabi samt genom en förbindelse i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, men den sistnämnda ersätts av ett arrangemang där konsortiets Saudiarabiska advokater kopplas in.

Enligt Financial Times har den politiska oron i Mellanöstern redan bidragit till ökade oljepriser och under tisdagen gav Goldman Sachs sin prognos. Den säger att ett oljefat landar på 130 dollar inom den närmaste tolvmånadersperioden:

Annons

– Det finns mer efterfrågan från kunder i Mellanöstern trots den politiska oron. Du har olika grupperingar här med enorma förmögenheter som tittar efter olika investeringsmöjligheter. Och då oljepriserna går upp uppstår ett extra behov av detta. Så sammantaget är det fortfarande en bärkraftig marknad, säger Guy Norman, som ansvar för Clifford Chance regionala företagsteam till Financial Times.

Annons