Finans Nyhet

Brittisk bank gör som före krisen

Publicerad

Aldermore erbjuder huslån till 100 procent av fastighetens värde.

Realtid.se

Den brittiska banken startade 2009 och från och med idag, måndag, erbjuder man alltså möjligheten att låna till ett hus fulla värde.

Det finns endast ett villkor och det är en förälder alternativt någon annan form av garant går i god för 25 procent av lånet.

Då finanskrisen drog igång 2008 blev den här typen av bolån bannlysta. För närvarande finns endast ett antal brittiska aktörer som erbjuder lån utan deposition: Northern Bank, Tripton & Coseley och Marsden, men dessa lån är begränsade till lokala låntagare:

Annons

– Bolånegivare slickar fortfarande sina sår efter finanskrisen, säger en talesperson vid Moneyfacts, en prisjämförelsesajt, till FT.

Stora långivare kräver åtminstone 10 procent i deposition för att känna sig tryggare om huspriserna skulle falla, men det finns undantag som exempelvis Lloyds som i vissa undantagsfall endast kräver fem procent.

Enligt Financial Times var Northern Rock en av mest aggressiva bolånegivarna under fastighetsboomen och banken har precis introducerat en rad låneprodukter för förstagångslånare. Här kräver man tio procent i kontant deposition.

Annons

Men nu går alltså Aldermore ett steg längre och kräver noll i deposition och räknar med att garanten täcker eventuella förluster upp till 25 procent:

Aldermores chef för just bolån, Charles Haresnape, poängterar att huspriserna redan är mycket lägre än vad de var 2008:

– Problemet tidigare var att lånen erbjöds då huspriserna stod på topp och under mycket avspända villor, säger han till Financial Times.

Annons

Annons