Finans Nyhet

BRIK-mannen räknar med rally i Europa

Publicerad

Goldmans Sachs ordförande för asset management-verksamheten Jim O´Neill ger sin syn på det ekonomiska läget.

Realtid.se

Mannen som myntade begreppet om BRIK-länder (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) har precis blivit intervjuad av Tom Keene hos Bloomberg. Under intervjun går man bland annat in på den nuvarande situationen i Europa och om man ska våga satsa där eller ej.

Enligt Jim O´Neill har han fört diskussioner med sina olika portföljchefer och vad gäller oligationer finns fortfarande all anledning att vara vaksam. Men vad det lider uppstår mer och mer värde i vissa europeiska equity-marknader, resonerar han:

– Det är naturligtvis en modig person som dyker in där, men så fort de europeiska beslutsfattarna gör något fundamentalt för att lägga krisen bakom sig skulle jag inte bli förvånad om vi får se ett stort rally inom vissa sektorer hos den europeiska värdepappersmarknaden, säger han.

Annons

Han vill dock lägga in en brasklapp:

– Man får verkligen hoppas att Europa kommer med stödreformer. För om detta inte sker hamnar man långt efter övriga marknader. Det råder det inget som helst tvivel om, säger Jim O´Neill.

Han menar samtidigt att det allra viktigaste för världsekonomin är vad som händer med den kineiska inflationen under de närmaste månaderna.

Annons

Jim O´Neill pekar dock på att sjunkande priser för renodlade förbrukningsartiklar gör att allt tyder på att inflationen når sin höjdpunkt snabbare än vad man tidigare har beräknat. Han nämner också att den kinesiska Centralbanken har höjt sitt inflationsmål. Man lägger sig inom intervallet 3-4 procent, vilket ligger i paritet med Kinas BNP-tillväxt, enligt Jim O´Neall.

Han räknar dock med att dagarna är över där Kina växer med 10 procent eller mer, men tycker ändå inte att detta bör oroa investerare i onödan då det snarare är ett bra bevis för att Kina är på väg mot en mer stabil utveckling:

– Vi talar om en ekonomi på sex biljoner dollar. Så om om man lyckas skapas motsvarigheten till ett Sydkorea eller halva Storbriannien varje år, säger Jim O´Neill till Bloomberg.

Annons

Annons