Finans Nyhet

Börserna vände uppåt i New York

Publicerad

Ett terrorlarm från Washington skakade vid lunchtid om marknaden, men så snart faran blåsts över stabiliserade sig utvecklingen på börserna i New York. I den sena handeln vände kurserna upp på plus.

Den sena uppgången förklarades bland annat av oväntat positiv amerikansk handelsstatistik för mars och ett lägre råoljepris.

Dow Jones industriindex slutade på 10.300,2, en uppgång med 0,2 procent jämfört med i tisdags. För Nasdaqs kompositindex blev det ett lyft med 0,4 procent till 1.971,6.

IT- och verkstadsaktier gick bäst enligt Standard & Poor’s branschindex.

Annons

Priset på råolja föll med drygt tre procent på Nymex-börsen då lagren av råolja i USA ökade till den högsta nivån på sex år samtidigt som OECD-organet International Energy Agency sade att den globala efterfrågan på oljeprodukter är på väg att försvagas.

Yahoo steg med 2,4 procent dagen efter lanseringen av en ny musiktjänst på internet. Konkurrenter som Napster, Realnetworks och Apple föll dock kraftigt. Napster förlorade nästan en tredjedel av sitt börsvärde, ned med 26,8 procent, medan Apple-aktien backade 2,2 procent. Realnetworks rasade med 21,1 procent.

Saab-ägaren General Motors sjönk med 1,7 procent då underleverantören Visteon skjutit upp en delårsrapport med hänvisning till misstänkta ekobrott begångna av en anställd på finansavdelningen.

Annons

USA:s handelsunderskott i mars stannade på 55 miljarder dollar till följd av oväntat stora exportframgångar.

Siffrorna lyfte bland annat dollarn, som vid 22-tiden kostade 7:20 kronor. Euron kostade samtidigt 9:23 kronor, medan räntan på USA:s tioåriga statsobligation hade backat med en punkt till 4,20 procent.

De svenska depåbevisen följde med uppåt. Läkemedelskoncernen Astra Zeneca steg med 1:93 kronor eller 0,6 procent jämfört med onsdagens stängning i Stockholm. För telekomtillverkaren Ericsson blev det en uppgång med 14 öre eller 0,7 procent.

Annons

TT

Annons