Finans Nyhet

Börschefen om studentårens vilda ölfester

Publicerad

Jämför finanskrisen med baksmälla.

Realtid.se

Jens Henriksson, chef för Stockholmsbörsen, skriver om ansvaret för finans- och skuldkrisen i en krönika i onsdagens Svenska Dagbladet.

Han ser flera paralleller till baksmällans lidanden under studentårens vilda festande.

”Som ung student i Lund var jag ett år festansvarig på Kalmar Nation. En gång ordnade vi en fest med tema Sjuttiotal. Till förrätt var det avokado, till huvudrätt korv stroganoff, och till efterrätt Ambrix tresmaksglass. Till detta serverades Pripps Blå. Stor succé. Till en början…”, skriver Jens Henriksson.

Annons

Då maten inte var speciellt dyr la festarrangören nämligen alla pengar på drycken.

”Eftersom studentfester inte är till för att gå med vinst ökade vi i stället mängden öl. Dumt, javisst, men helt i linje med den alkoholromantik som präglade studentlivet”, skriver Henriksson.

Börschefen beskriver festen som ”inte så lyckad”:

Annons

”Vid 23-tiden vinglade en inte helt nykter kalmarit fram till mig och sade att det var mitt fel att han hade druckit för mycket.”

Det är här han ser likheter med dagens ansvarsdebatt i finanskrisens spår. Många som har levt gott på överutbudet av krediter de senaste åren skyller på andra när tiderna nu blir tuffare:

”Den som serverar för mycket utan regleringar bär ett tungt ansvar för den oundvikliga baksmällan. Men när jag gick hem genom lundanatten så slog mig dock tanken att den som dricker för mycket, också bär sin del av ansvaret”, skriver Jens Henriksson.

Annons

Annons