Den ena svenska förlagsjätten ger ut Wikileaksgrundaren Julian Assanges memoarer i april. Och den andra förlagsgiganten ger ut avhopparen Daniel Domscheit-Bergs bok – som ger en annan bild av organisationen inifrån.
Wikileaks inre strider når bokhandeln
Mest läst i kategorin
Nu är det klart att Norstedts ger ut Assange på svenska. Titeln blir ”Wikileaks mot världen Min historia”.
–Vi trycker minst 10.000 ex i en förstaupplaga. Det är ett golv. Det kan bli mycket mer. Intresset kring Julian Assange och Wikileaks kommer att hålla i sig länge, säger Stefan Skog, förläggare på Norstedts, till Realtid.se.
Enligt Stefan Skog hann det aldrig bli någon budgivning på manuset från svenska förlag.
–Den dök upp på min radar veckan före jul. Jag slängde mig på telefon till vår brittiska scout. Och sen kom jag i kontakt med PSD, Peters Fraser and Dunlop i London, som var huvudagent som sålde rättigheterna vidare till Canongate, som vi slutit avtal med.
Blev det ett sjusiffrigt förskott ni fick slanta upp?
–Det är ett bra saftigt förskott. Men det stannade på en sexsiffrig summa.
Spökskrivare är inkopplade så att det ska kunna bli ett färdigt manus på rekordsnabb tid.
Assange bok beräknas komma ut i april/maj.
Är du rädd att Assange blir för partisk när han tar upp anklagelserna mot honom om sexuella övergrepp?
–Rädd är fel ord. Man får räkna med att han går in på det. Och det är en juridisk fråga om han blir åtalad eller inte. Och hur deras versioner kommer att ställas mot varandra. Kvinnornas versioner kommer fram på andra sätt. Men om det blir rättegång blir den sannolikt med stängda dörrar. Jag är inte orolig, snarare nyfiken, säger Stefan Skog.
Är ett eventuellt kommande åtalsbeslut mot Assange bra för boken?
–Ett åtal för ett allvarligt brott är inte bra, även om temperaturen stiger. Den här historien är större än åtalet.
Men Assange kommer att berätta om hur Wikileaks byggdes upp – och inte minst detaljer kring publiceringen av 400.000 hemligstämplade amerikanska dokument som skakat USA.
–Man sticker inte ut hakan och utmanar Amerikas förenta stater ostraffat. Självpåtaget eller inte, men Assange har personifierat motståndet i hög grad, säger Stefan Skog.
Assange före detta högra hand, tysken Daniel Domscheit-Berg, kritiserade Assange personligen i höstas:
–Du uppträder som ett slags kejsare eller slavhandlare, sa han om Assange i dokumentären WikiRebels om Wikileaks som SVT sände den 12 december 2010.
Personcentreringen och våldtäktsanklagelserna mot Assange fick Domscheit-Berg att hoppa av för att starta en öppnare variant av whistleblowersajt: Openleaks, på sajten står i dagsläget endast ”Coming soon”.
Daniel Domscheit-Bergs bok ”Wikileaks Historien bakom sajten som förändrade en hel värld” ges ut den 11 februari av Bonnierägda bokförlaget Forum.
– Den 10:e februari är det en stor presskonferens i Berlin och och boken släpps dagen efter samtidigt på tyska, engelska och svenska, säger Anders Sjöqvist, förläggare på Forum, till Realtid.se.
Därmed kommer boken ut före Assanges bok.
– Vi fick tidigt reda på att boken var på gång, eftersom tyska Ullstein som ger ut boken är en del av Bonnierkoncernen, säger Anders Sjöqvist.
Daniel Domscheit-Berg, tidigare verksam under pseudonymen Daniel Schmitt, var Wikileaks talesman och med och byggde upp organisationen tillsammans med Julian Assange, från starten 2006-07.
– I boken berättar Daniel Domscheit-Berg om hur det har gått till, Daniel och Julian hade en väldigt bra relation i början. Det är först under hösten 2010 som deras relation förändras. Jag förväntar mig att han berättar saker som vi inte känner till.
Har han dokument inifrån Wikileaks som han kommer att publicera i boken?
–Det kan jag inte kommentera.
Förstaupplagan på svenska blir på 5.000 exemplar.
Anders Sjöqvist vill inte berätta hur stort royaltyförskott Domscheit-Berg får, mer än att det är ett ”sexsiffrigt belopp”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.