Realtid

Weavering-konkurs klar

Sara Johansson
Uppdaterad: 30 juni 2010Publicerad: 30 juni 2010

Svensken Magnus Peterson pekas ut som en av världens tre största bedragare. Miljarder försvann i hans brittiska bolag och hans två svenska dotterbolag drogs med i smällen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storföretag från hela Europa, pensionsstiftelser, förmögna privatpersoner och till och med en svensk glesbygdskommun i Sverige har anförtrott Magnus Petersons fondbolag, Weavering Capital Ltd, med 5 miljarder kronor.

Bolaget förvaltade den stora hedgefonden Weavering Macro Fixed Income – med Caymanöarna som bas – som såg ut att ha en fantastisk förmåga att få pengarna att växa.

När andra fonder gick dåligt under 2008 såg fonden ut att växa. I slutet av året såg det ut som den förvaltade 639 miljoner dollar. Men det var bara på pappret.

När investerarna ville få ut sina pengar hade pengarna dock förvandlats till luft.

En stor utredning i Storbritannien inleddes.

I maj 2009 greps och häktades svensken och Weavering-gruppens grundare Magnus Peterson, misstänkt för bedrägeri. Utredningen visade att det saknas över 5 miljarder kronor i storfonden.

En vecka efter att att kapitalkrisen i storfonden blivit känd började krisen även kännas hos de svenska dotterbolagen. Weavering Capital AB kastades ut från Nasdaq OMX i Stockholm.

Dotter-dotterbolaget Weavering Fonder tvingades i konkurs i maj 2009. Tanken med den största av bolagets räntehedgefonder var att den skulle spegla storfonden även om den var mycket mindre. Men det svenska fondbolaget var helt beroende av kapitaltillskott från den brittiska verksamheten och när den verksamheten störtade gjorde också Sveriges motsvarighet det.

ANNONS

Efter konkursförvaltaren advokat Michael Levins granskning har det framkommit att nästan all handel i de fonder som Weavering fonder förvaltade sköttes av det skandalomsusade Weavering Capital UK Ltd.

– Weavering Fonder la ut uppdrag på Weavering Capital Ltd och de facto Magnus Peterson i England via Weavering Capital i Sverige som fått en fullmakt av Weavering Fonder. Magnus Peterson hanterade därför köp och sälj av värdepapper i England, säger Michael Levin till Realtid.se.

Medan fondförmögenheten minskade successivt dolde ägarna detta genom transaktioner från det brittiska moderbolaget. Värdet i det svenska fondbolaget blåstes därmed upp. När transaktionerna återgick till moderbolaget och förlusterna kom upp till ytan avvecklades till slut positionerna och bolaget gick i konkurs.

Konkursförvaltaren Michael Levin på Hamilton advokatbyrå skriver i en färsk redogörelse att värdet på tillgångarna i den svenska fonden sjönk med 75 procent.

– De hade ju mycket tillgångar från början men med det här handhavandet så sjönk de ju mycket tillslut fanns det bara 50-60 miljoner kronor kvar när det från början fanns över 200 miljoner kronor.

Magnus Peterson har dock berättat för sin bror Stefan Peterson som drivit de svenska bolagen att förlusterna inte går att skylla på Weavering Capital ABs eller det brittiska bolagets förvaltning av fonden. Magnus Petersson menar att hans råd ignorerades av fondbolagets styrelse.

Michael Levin håller med om att kompetensen i det svenska fondbolaget kan ha haft en betydelse i förlusterna.

– I fondbolaget skulle sådana sitta som var duktiga på att förvalta förmögenheter, men de visade sig ju vara mindre duktiga.

ANNONS

Även om fonderna som bolaget förvaltade gick med stora förluster konstaterar konkursförvaltaren Michael Levin att själva bolaget inte gått med någon större förlust.

De tillgångar som fanns kvar i boet vid konkursen låg på 373.000 kronor.

Blev det någon utdelning?

– Nej. Weavering fonder var ett bolag som administrerade fonder och de levde på om det blev någon avkastning på fonderna eller om de fick tillskott från moderbolaget.

– I det här bolaget fanns det inte så mycket pengar eller skulder. Det fanns mest interna skulder och löneskulder.

Trots de hårda anklagelserna mot moderbolaget finns det inga brottsmisstankar i Weavering Fonder.

Bland de som drabbats av fondernas förluster finns advokaten Stefan Wallhagen och flera representanter för Wassum Investment Network AB.

Även det andra svenska dotterbolaget, Weavering Capital AB, ligger i konkurs. När bolaget gick i konkurs fanns det tillgångar upp till 14,4 miljoner kronor i bolaget.

ANNONS

– I Weavering Capital fanns det lite mer pengar, men det beror på att det hade kommit lite pengar från moderbolaget för att man skulle genomföra vissa affärer.

Den här konkursen tar dock lite längre tid att genomföra eftersom de brittiska myndigheterna menar att Weavering Capital AB kan ha skulder att betala konkursboet i Storbritannien.

Fördes de över innan det började försvinna pengar från moderbolaget?

– Yes, och det håller vi på att tvistar om. Engelsmännen menar att om engelsk rätt bedömer att det finns ett brottsligt förfarande i England då har de en fordran på det svenska bolaget. Vi anser inte att det finns någon fordran.

– Engelsmännen menar att de har en fordran på oss på 14 miljoner kronor och vi tvistar därmed om tio miljoner kronor.

Weavering Capital AB har i övrigt gjort upp med alla andra fordringsägare, berättar Michael Levin.

Finns Magnus Peterson fortfarande anhållen och gripen i England?

– Han har ju varit det men är nog frisläppt för att kunna försvara sig. Han har dels en svensk advokat här i Sverige men också en engelsk advokat i tvisten som pågår i England mellan honom och den brittiska konkursförvaltaren.

ANNONS

Har du haft någon kontakt med Magnus Peterson?

– Ja, det har jag haft med tanke på de här konkurserna. Jag har frågat honom om vissa saker. Han har ju vidimerat konkursbouppteckningarna via telefon. Han har inte kommit till Sverige.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]