Realtid

von Koch och Urwitz till attack mot friskolekritiker

Sara Johansson
Uppdaterad: 17 feb. 2015Publicerad: 17 feb. 2015

EQT-partnern Thomas von Koch och Segulahs partner Gabriel Urwitzanser att kritikerna tiger om viktig information i färsk debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EQT-partnern Thomas von Koch och Segulahs managing partner tillika SVCA:s ordförande Gabriel Urwitz anser att en färsk debattartikel i DN, skriven av friskolekritikerna Daniel Suhonen, Sten Svensson och Mats Wingborg, utelämnar en hel del information för dess läsare.

Som svar skriver de båda riskkapitalisterna att kritikernas problem är att de inte bryr sig om ”hur verkligheten faktiskt ser ut utan väljer enbart ut den information som passar in i de förutbestämda slutsatser de vill bevisa”.

Thomas von Koch och Gabriel Urwitz hänvisar till en utvärdering som skolinspektionen nyligen gjort där det, enligt dem, framgår att skolor som ägs av privata ägare är bätte skötta än de genomsnittliga kommunala skolorna, uppger de i sin skrift.

”Kommunpolitiker har mängder av uppgifter att ägna sig åt och det är inte alltid som skolan får den uppmärksamhet skolan måste ha. Detta är en viktig orsak, kanske den viktigaste, till att friskolorna i genomsnitt presterar bättre än kommunala skolor”.

De menar även att kritikern har tigit om OECD:s Pisastudiens slutsats om lärartäthet. Den visar, enligt Thomas von Koch och Gabriel Urwitz, ”ingen korrelation mellan klasstorlek och studieresultat, varken inom länder eller mellan olika länder”.

Enligt dem visar studien även att de skolsystem som ger bäst studieresultat prioriterar lärarkvalitet framför lärartäthet.

De lyfter även frågan hur skolvalet ska fungera om det inte är fritt. Enligt kritikerna Daniel Suhonen, Sten Svensson och Mats Wingborg leder det fria skolvalet till ökad segregation då ”Motiverade elever eller föräldrar som är välutbildade och därför är motiverade att se till barnen går på bra skolor”. Thomas von Koch och Gabriel Urwitz menar å sin sida att den så kallade närhetsprincipen som gällde tidigare är ett system som leder till ökad segregering ”eftersom bostadsområdena i en storstad som Stockholm är segregerade”.

Thomas von Koch och Gabriel Urwitz inbjuder kritikerna till en rättvis dialog där alla fakta finns med på bordet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]