Handsfree gör dig inte till en tryggare förare när du sitter bakom ratten, det hävdar en brittisk psykolog. Att tala i mobiltelefonen kan jämföras med att köra bil drogpåverkad eller väldigt trött.
Varning för handsfree

Mest läst i kategorin
Att köra bil är en otrolig utmanande aktivitet ur ett psykologiskt perspektiv. Det menar psykologen Graham Hole från Universitetet i Sussex i Storbritannien. Föraren måste ta snabba beslut som är baserade på synintryck. Hela tiden dyker det upp saker som man måste ta hänsyn till utan att det får drabba den mötande trafiken.
Det är just därför det är så viktigt att det inte finns saker som distraherar föraren.
I sin bok ”The Psychology Of Driving” skriver han att problemet inte bara är att mobilpratande tvingar föraren att köra med en hand på ratten. Problemet är snarare att det man talar kring skäl uppmärksamhet från föraren.
Att prata i mobiltelefonen samtidigt som man kör distraherar föraren alltför mycket och det har flera forskare på olika platser i världen konstaterat under de senaste 15 åren.
Det spelar inte heller någon roll om man använder handsfree menar han.
Det som ligger till grund för hans forskning är inte bara tidigare forskningsrapporter utan även intervjuer med experter inom trafiksäkerhet, det skriver norsk press.
Telefonen påverkar körandet så pass mycket att det kan vara svårt att kontrollera bilen. Föraren får ett slags tunnelseende som kan jämföras med de andra farorna som man brukar nämna vid bilkörning, det vill säga drogpåverkan, ålder, trötthet och erfarenhet.
Tunnelseendet gör att förarna använder sina speglar mindre och de tar inte lika stor notis av vägskyltar. Det gör också att vi inte upptäcker allt som sker omkring oss och det i sin tur gör att vi krockar med mötande bilar, cyklister eller gående.
Graham Hole höjer också ett varnande finger för satellitnavigation och datanätverk som vill forma bilen till ett mobilt kontor. All den tekniken konkurrerar med uppmärksamheten som behövs för att köra bilen.