Realtid

Utlänningar flyr Egypten

administrator
administrator
Uppdaterad: 31 jan. 2011Publicerad: 31 jan. 2011

Många sitter fast på flygplatsen i Kairo utan att kunna ta sig hem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många länder har börjat chartra plan för att evakuera sina medborgare från Egypten. Samtidigt sitter många, även en grupp svenskar, fast på flygplatsen i Kairo utan att kunna ta sig hem.

USA, Kanada, Finland, Turkiet och Japan finns bland de länder som skickar plan till Kairo för att föra medborgare i trygghet. Sverige har inga planer på att inleda en statligt ledd evakuering, enligt utrikesdepartementet.

Bedömningen är att det räcker med att resebolagen med start på måndagen börjar att ta hem svenska turister och andra. Om säkerhetssituationen kraftigt försämras kan den bedömningen komma att förändras.

— Vi följer det här minut för minut, säger en UD-källa.

Samtidigt har antalet reguljära flygningar från Kairo minskat. USA-baserade Delta Air Lines har till exempel ställt in alla flygningar till och från Kairo. På den internationella flygplatsen råder kaos med resenärer som väntat i

flera dagar på att kunna lämna landet. Ett 50-tal danskar har i flera dagar väntat på flygplatsen. De har sällskap av en grupp svenskar och norrmän, rapporterar Ritzau.

Danske Asbjørn Vedel skulle bara mellanlanda i Kairo på väg hem från Tanzania, men planet som skulle fört honom och de övriga danskarna hem i söndags morse blev inställt. Bagaget är incheckat men de får inget besked om när de kan resa hem. Flygplatsen är tömd på varor, de kan inte ta in på hotell och vågar inte lämna flygplatsen på grund av utegångsförbudet.

— Vi sitter som gisslan på flygplatsen, säger Asbjørn Vedel till Politiken.dk.

ANNONS

En rad länder förbereder evakueringar. Finlands utrikesminister Alexander Stubb säger till nyhetsbyrån FNB att Finland kommer att skicka ett flygplan till Egypten för att evakuera finländare som visas i landet på egen

hand. Beslutet om när planet skickas ska tas inom de närmaste tolv timmarna, var beskedet på söndagskvällen.

USA har arrangerat charterflygningar som ska börja lämna Kairo under måndagen, sade Janice Jacobs på amerikanska utrikesdepartementet till CNN.

— De kommer att fortsätta tills vi kunnat få ut alla amerikaner som inte kan resa ut med kommersiella flygbolag, sade hon.

Japan förbereder för att flyga ut 600 japaner som är strandsatta i Egypten, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Grekland har två militärplan redo, medan Iraks president Nuri al-Maliki upplåter presidentplanet för evakuering av irakier, skriver Reuters.

Andra väljer att avvakta. De flesta av de 40 000 ryssar som semestrar vid Röda havet har inga planer på att resa hem i förtid, säger ryska turismmyndigheten till Interfax. Tyska researrangören Thomas Cook flög nya turistgrupper till Röda havet på söndagen och har inga planer på att ta hem dem i förtid.

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei kom i kväll till Befrielsetorget i Kairo och talade till tiotusentals demonstranter, rapporterar TT:s utsände. Han krävde regimens avgång och ”en ny era” i Egypten.

ElBaradei sade att det ”inte finns någon väg tillbaka” för revolten.

ANNONS

— Vi har ett huvudkrav: slutet på regimen och början på en ny era, ett nytt Egypten, sade han.

— Jag bugar mig i respekt för det egyptiska folket. Jag ber er om tålamod, förändring kommer inom några dagar.

ElBaradei svarade inte på frågor när han kom till torget, berättar TT:s utsände, alldeles intill den forne IAEA-chefen. ElBaradei log glatt och den jättelika folkmassan skrek ut sin uppskattning.

— Folket vill störta presidenten! Vi offrar våra själar och vårt blod för landet! skanderade folkmassan.

— Det är jätteviktigt att han kom hit. Det är en viktig symbol för oss, säger 27-årige läkaren Mustafa Ahmad till TT.

Vad gäller budskapet om att förändring kommer inom några dagar sade Ahmad:

— Vi har kämpat här i fem dagar och stannar i fem år om det behövs.

Människor bär egyptiska flaggor, banderoller och plakat med slagord mot regeringen.

ANNONS

— Vakna Mubarak! Vakna Mubarak! Det här är den sista dagen för dig! skanderade massan.

Mohamed ElBaradei tonade i dag alltmer fram som de egyptiska regimkritikernas ledare, stärkt av att flera oppositionsgrupper nu har samlats bakom honom.

Två stridsflygplan har gjort överflygningar över centrala Kairo. I folkmassan på Befrielsetorget var den spontana reaktionen positiv.

Polisen i Egypten kommer återvända ut på gatorna i morgon, säger säkerhetskällor till Reuters. Polisen ska enligt dessa besked övervaka trafiken och ingripa mot brottslighet men inte mot demonstranter.

Utegångsförbudet, som trädde i kraft klockan 15 svensk tid, hade inte heller i dag någon effekt.

— Nu har jag varit här i tre dygn och jag tänker inte ge mig och ingen annan heller. Mubarak är envis — men folkets vilja slår en man, hur envis han än är, säger Samir Thary, en 23-årig student vid torget, till TT:s utsände.

Thary beskriver starten av oron som byggd på händelserna i Tunisien och på de möjligheter som sociala medier ger.

Runt torget ligger utbrända polisfordon efter de senaste dagarnas drabbningar.

ANNONS

— Egypten kommer aldrig att förändras utan att Mubarak och militärregimen försvinner. Vi ger oss inte, säger journalisten Wael El Leithy till TT.

Han lyfter på skjortkragen för att visa att den är smutsgrå: Jag har sovit på torget i tre nätter, titta! säger han.

Runt torget står mängder av stridsvagnar och pansarbandvagnar.

— Soldaterna har räddat demonstranternas liv flera gånger. De skyddar oss mot polisen, säger demonstranten Muhammed Mahmoud.

Allt armén gör vid torget är oerhört populärt. Men några är skeptiska.

— De låtsas vara med oss, armén låtsas vara med oss — men är det inte. De kommer att försöka lugna folk så snart som möjligt så att de kan ta kontroll över läget, säger Muhammad Ali, 52 år, på torget.

TT: Är du orolig att de ska använda våld inne på torget?

— Inte nu, men jag tror att de kan göra det i kväll.

ANNONS

Under natten lyckades tusentals fångar rymma från Wadi Natrun-fängelset, norr om Kairo. Anstalten rymmer många politiska fångar från islamistiska rörelser.

Rymningarna — eller frisläppandena — är minst sagt en snackis på Befrielsetorget.

— Det är regeringen som har släppt ut dem för att skapa oro och instabilitet som de sedan tänker skylla på oss demonstranter, säger journalisten Wael El Leithy till TT.

Det är en vanlig uppfattning bland egyptierna.

En advokat som företräder gripna medlemmar ur Muslimska brödraskapet uppgav för AFP att 34 medlemmar obehindrat kunnat lämna sitt fängelse under söndagen, sedan vakterna övergett sina poster.

Dödstalen har stigit till över 100 i och med nattens oroligheter. Minst 22 människor dödades i lördags i staden Beni Sueif, söder om Kairo, när demonstranter försökte bränna ner en polisstation. Runt 60 procent av den avskydda polisens stationer har redan eldats upp.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]