U2 är kända som världsförbättrare, men nu riktar Irländska miljövänner och arkitekter skarp kritik mot U2:s lyxbyggen.
U2:s fina fasad krackelerar
Mest läst i kategorin
Allt som U2-sångaren tillika världssamvetet gör är inte bara altruism eller för den goda sakens skull. Ibland gör han saker pro Bono som ger uttrycket en bokstavligt talat ny betydelse.
I fredags rapporterades att Product Red, varumärket som Bono varit med att grunda, har samlat in 320 miljoner kronor sedan januari 2006. Målet med Product Red är att samla in pengar till kampen mot aids, malaria och tuberkolos i Afrika.
Bono och hans medhjälpare har lyckats få stora företag som Motorola, Apple och Armani att ställa sig bakom projektet.
Allt det här låter ju bra. Bono och U2 hjälper världen att bli en bättre plats. Men på hemmaplan kritiseras U2 på flera punkter.
De anklagas för att strunta i den stad som närt deras skapande och framgångar, och som U2 säger sig vara så intresserat av att återinvestera i.
U2 Tower i Dublin Bay är tänkt att bli Irlands högsta byggnad. Den 32 våningar höga byggnaden kommer att kosta 1,9 miljarder kronor att bygga och som bland annat ska rymma lägenheter till ett pris av upp till 13 miljoner kronor styck. Nu sågas superstjärnornas byggplaner av miljövänner och riksantikvarier.
An Taisce, ett irländskt ämbete som arbetar för att bevara platser som är av historiskt intresse eller äger stor naturskönhet, vänder sig mot U2 och deras modernisering av den georgianska stadsvyn. U2 Tower befaras bli ”en olämplig skamfläck” av Ian Lumley som är högsta ansvarige för det irländska riksarvet på An Taisce.
Lumley påpekar att ingen undersökning om byggets inverkan på miljön eller klimatförändingen har företagits. U2 Tower är tänkt att ligga vid mynningen av Dublin Bay och Lumley varnar för risken att havsnivån kan komma att höjas som en följd av detta.
För designen av U2 Tower står Norman Foster på Foster + Partners, som ligger bakom allt från det ovala Gherkinhuset i centrala London till omdaningen av fotbollsarenan Camp Nou i Barcelona.
En annan spricka i U2:s fasad orsakas av debatten kring det klassiska Dublinhotellet The Clarence, som U2 äger tillsammans med Paddy McKillen. Hotellet planeras göras om för närmare 2 miljarder kronor. Det ska resultera i ”ett av de mest spektakulära city-hotellen i Europa”.
An Taisce tassar inte omkring när det gäller det här ärendet heller. Planerna för det anrika, 140 år gamla hotellet i Temple Bar-området anses vara ytterst okänsliga.
Välkända miljökämpen Mike Smith – tidigare An Taisces starke man – kallar tilltaget ”illegalt” och varnar att han kommer att dra U2 i rätten om de fullföljer sina planer att riva fyra grannbyggnader som alla är på byggnadsminnelistan, utöka antalet hoterrum mer än tre gånger om, för att få plats med ett gigantiskt spa och ett futuristiskt atrium på hotellens tak.
Ledande arkitekter som vill bevara Dublins distinkta atmosfär håller med i kritiken.
På arkitektursajten Archiseek är kritiken inte nådig: En arkitekturstudent skriver. ”Dublin City Council är köpta av ett popband som förvandlar Dublin, bort från sitt arv till någonting från bandets Popmart-identitet. Ta bara ”Sir” Fosters ”riktmärkestorn” – vilket skämt. Låt oss sätta krona på verket: en stor citron/diskokula på toppen…Dublins innevånare borde ställa sig upp och låta sina röster höras i dessa ärenden innan staden förlorar sin identitet för alltid.”
I dag släpper U2 en dyr – 379 kronor på Ginza – återutgiving av 20 år gamla albumet The Joshua Tree. En limiterad box med tre discar som rymmer en cd med den remastrade The Joshua Tree, en cd med singel-b-sidor och rariteter från samma period som albumet, samt en bonus-dvd med en konsert från Paris.
I fjol fick U2 kritik för att de flyttade sitt musikförlag från Irland till Holland för att lätta på skattetrycket. Lite paradoxalt kan tyckas för en utomstående betraktare, då U2 länge har kunnat åtnjuta de generösa skatteavdrag som artister haft i landet. Enligt uppgifter är flytten en effekt av att det tak på skattefria inkomster som infördes i fjol. Skattefrigränsen är numera 170.000 pund, och U2 behöver bara betala 5 procent skatt i Holland istället för över det dubbla i Irland.
Är klövern alltid grönare på andra sidan?
Källor: The Irish Independent, The Irish Times, Architects Journal, The Guardian, Foster + Partners, Archiseek, Irish Architectural News, BBC News, The Telegraph, U2.com.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.