Tysk export och industriproduktion bromsas av handelskrig och Brexit. Den tyska centralbanken, Bundesbank, höjer sin tillväxtprognos.
Tyska siffror skrämmer experter
Mest läst i kategorin
På fredagsmorgonen sänkte Bundesbank sin BNP-prognos för det här året till 0,6 procent. Detta kan jämföras med att centralbanken för ett halvår sedan räknade med 1,6 procents tillväxt i år. För nästa år drar Bundesbank ned prognosen från 1,6 till 1,2 procent.
Den tyska industriproduktionen föll med 1,9 procent i april jämfört med mars, enligt Dagens Industri som hänvisar till statistikmyndigheten Destatis. Detta var ett kraftigare fall än vad analytiker hade räknat med då de endast räknat med ett minus på 0,4 procent.
Samtidigt krympte exporten med 3,7 procent och importen med 1,3 procent, vilket det största fallet på fyra år, och betydligt var sämre än väntat, enligt DI. Detta innebär att handelsöverskottet landade på 17 miljarder euro, motsvarande 180 miljarder kronor. Det var ungefär 10 procent mindre än väntat.
Andreas Scheurle, makroekonom på den tyska banken Deka säger till affärstidningen Handelsblatt att ”Statistiken är skrämmande” och uppger att starten på det andra kvartalet var en katastrof.
Samtidigt säger Thomas Gitzel, chefsekonom på VP Bank, att en sak är tydlig: ”I tider av handelskrig är risken för Tysklands exportberoende näringsliv särskilt hög”.
Även framtiden ser dyster ut. Exportförväntningarna har sjunkit både i april och maj, enligt DI som hänvisar till konjunkturinstitutet ifo.
– Tyska företags exportförväntningar har nått den lägsta nivån på tio år. Handelsstriden mellan USA och Kina träffar indirekt även tyska företag, som genom globala underleverantörer och marknader har starka internationella nätverk, säger Ilja Nothnagel, medlem i ledningen för den tyska handelskammaren, DIHK.
Dessutom märks det tydligt främst bland de tyska underleverantörerna att den globala investeringsviljan minskar.
Ilja Nothnagel uppger även att Tyska företag märker sedan flera år en trend mot mer protektionism – och det globalt. Han hänvisar till att det ur tyska företags sikt skulle vara särskilt viktigt att minska tullar och handelshinder som ”köp amerikanskt”, så att marknadstillträdet förenklas.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.