Coronapandemin blev slutet för flygbolaget SAS som vi känner det. Nu väntar flera strider för att skapa ett nytt SAS. Realtids Torbjörn Isacson är tveksam till om de kommer att lyckas.
Tveksamt om SAS är flyg- och börsdugligt som självständigt bolag

Mest läst i kategorin
SAS tidigarelagda rapport var så negativ som kunde befaras. Med en ny vd, som för första gången inte är skandinav, passar bolaget också på att kasta upp alla problem på bordet för att få till en vändning.
SAS har den här gången plockat in en hel rad rådgivare som SEB, Seabury Securities, Mannheimer Swartling och Weil Gotshal Manges för att presentera en plan på hur bolaget ska göra en total nystart. Flygbolaget talar om en fullständig omvandling av verksamheten, inklusive nätverk, flotta, kollektivavtal och andra kostnader. De årliga kostnaderna ska kapas med hela 7,5 miljarder kronor. Det motsvarar hela det uppblåsta börsvärdet i SAS. Och detta i ett bolag som i ett par decennier presenterat mängder av sparpaket.
”Det är uppenbart att läget är prekärt. På tre månader har bolaget förlorat 2,6 miljarder kronor, och det finns bara drygt 3 miljarder kvar i kassan.”
Det är uppenbart att läget är prekärt. På tre månader har bolaget förlorat 2,6 miljarder kronor, och det finns bara drygt 3 miljarder kvar i kassan. Även om marknaden har vänt uppåt sedan restriktionerna släpptes efter att den rapporterade tremånadersperioden löpte ut så är det klart att det krävs åtgärder.
Ägarna måste ännu en gång skjuta till nytt kapital. Med tanke på att de pengar som stoppats in i en rad tidigare räddningsåtgärder ständigt gått upp i rök så lär de kräva eftergifter från andra grupper. Därmed ställs de socialdemokratiska regeringarna i flygbolagets två absolut största ägare, Sverige och Danmark, bland annat rakt emot personalen.
SAS har länge plågats av interna motsättningar mellan anställda i de tre skandinaviska länderna, som är organiserade i nästan 40 olika fackföreningar. Att åtminstone delar av de anställda fortfarande inte vill inse allvaret i situationen vittnar bland annat den senaste tidens strejker och bagagekaos på Kastrup om.
SAS är dessutom i sämre skick än många andra bolag i branschen, inte minst jämfört med lågprisbolagen som aldrig haft SAS ålderdomliga kostnadskostym.
Det är också uppenbart att mer semesterinriktad trafik har återhämtat sig bättre än SAS affärsresande. Vings vd Magnus Wikner talade i en intervju med Realtid nyligen om att det stundtals har varit en mardrömslik situation de senaste två åren. Men de senaste veckorna har den Altor- och Petter Stordalen-kontrollerade charterjätten haft bokningsrekord, snittpriserna för sommaren är högre än före pandemin och kostnaderna har pressats. Magnus Wikner säger att bolaget tvingats utmana sig själv på ett sätt som det kanske inte brukar göra för att sänka kostnaderna. Nu tvingas alltså SAS utmana sig självt ännu mer.
De färska rapporterna från Air-France KLM, Finnair och Norwegian har samtliga varit bättre än förväntat, även om bolagen fortsatt går dåligt. Air-France-KLM flaggar också för behov av ytterligare kapital.
Men sedan Anko van der Werff tillträdde som vd för SAS i somras har aktierna i Air France-KLM, Norwegian och Finnair varit tämligen stabila, medan SAS efter den senaste tidens nedgång tappat mer än 40 procent av sitt värde. Många aktiespekulanter har tidigare stirrat sig blinda på den låga SAS-kursen i kronor räknat, men sannolikt ägnat färre tankar åt att det numera finns över sju miljarder aktier i bolaget, ett antal som kommer att öka ytterligare när företaget åter måste få in friska miljarder från ägarna.
Långsiktigt återstår också frågan om SAS verkligen är flyg- och börsdugligt som självständigt bolag. Det ser ganska tveksamt ut i båda de två fallen.