Klimatförändringarna kan kosta världsekonomin upp till 51.000 miljarder kronor om inget drastiskt sker. Det skriver ekonomiproffessorn Nicholas Stern i en rapport som den brittiske premiärministern anser är den viktigaste han någonsin läst.
Tony Blair: Viktigaste rapporten någonsin

Mest läst i kategorin
Rapporten visar att totalt kan klimatförändringarna dra ned den globala tillväxten med mellan 5 till 20 procent om inget görs. Men om något sker nu behöver det bara kosta en procent av den globala BNP-tillväxten. Det skriver BBC News.
För att klara av problemet med klimatfrågorna behövs gemensamma krafter på ett internationellt plan.
En procent av världens BNP måste investeras för att försöka stoppa klimatförändringarna.
Det skriver författaren till rapporten, den tidigare chefekonomen i Världsbanken, Nicholas Stern.
Enligt Storbritanniens premiärminister Tony Blair är rapporten den viktigaste som han har fått sedan han tillträdde sin post 1997.
I en debattartikel i The Sun skriver Tony Blair att han hoppas på att rapporten ska bli en väckarklocka för hela världen.
Klimatförändringarna påverkar inte bara fattiga länder, den kommer att påverka alla, skriver Tony Blair.
”Rapporten är klar: Vi går emot en katastrof om vi inte reagerar.”
För att lyckas uppmanar han ett globalt krafttag från regeringar, vetenskapsmän och företag för att stödja med pengar, utveckla teknik och skapa förnyelsebar energi.
Redan nu tittar Storbritanniens miljöminister David Miliband på ett antal olika skatter som ska försöka ändra människors vanor.
Om investeringarna misslyckas är det de fattiga länderna som kommer att drabbas först och svårast, enligt Nicholas Stern. Det finns risk att upp till 200 miljoner personer kan bli flyktingar i sitt eget hemland, på grund av torka eller översvämning.
För att lyckas föreslår han bland annat gröna skatter och att människan förändrar sina vanor. Men det räcker inte att bara ett land förändrar sig. Om till exempel Storbritannien stänger av alla sina kärnkraftverk imorgon, skulle den ansträngningen ätas upp av ökad användning i till exempel Kina.
Därför krävs en internationell uppbackning och att länder skriver på avtal för att minska utsläppen och för att stoppa den globala uppvärmningen.
Även om länder skulle agera nu så kommer den globala klimatförändringen fortsätta påverka miljön de närmaste 30 åren.