Realtid

Telenor och Tele2 struntar i Telia Sonera

administrator
administrator
Uppdaterad: 14 apr. 2009Publicerad: 14 apr. 2009

NYTT NÄTBOLAG: Infrastrukturminister Åsa Torstensson hann inte stycka av kopparnätet. Nu slutar Tele2 vänta på rättvist adsl och väljer 4G med Telenor istället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska staten äger 37 procent av Telia Sonera som kontrollerar det gamla kopparnätet – den infrastruktur som förser de flesta svenskarna med bredband genom tekniken adsl.

Nyhetsbrev om teknik, media och telekom varje tisdag.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson hade för avsikt att låta komma åt den statliga infrastrukturen. Därför skulle kopparnätet skötas av Skanova.

– Vårt ansvar ligger i att se till att det finns en lagstiftning som möjliggör detta, säger Henrik Hansson, politiskt sakkunnig hos infrastrukturministern.

Men den så kallade funktionella separationen hann i praktiken inte genomföras.

Myndigheten Post- och Telestyrelsen, PTS, satte aldrig tillräcklig press på Telia Sonera.

Inför utsikten att tvingas vänta på utdragna domstolsprocesser och systematiska överklaganden väljer Tele2 att investera i mobilt bredband tillsammans med Telenor i bolaget.

Nu klockan tio ska de båda operatörerna berätta mer om det nya gemensamma nätbolaget och om sina investeringar i 4G-tekniken LTE som ska göra det mobila surfandet snabbare. Norska Telenor räknar med att också investera på egen hand i fiber för det fasta nätet i Sverige.

ANNONS

Tidigare har Kinneviks Tele2 investerat i 3G-nätet tillsammans med Telia Sonera genom det hälftenägda nätbolaget Svenska UMTS-Nät AB. Nu verkar Tele2 föredra Telenor.

Klockan ett träffar Åsa Torstensson ledningen för Telenor.

– Jag har känt till att någonting var på gång, säger Henrik Hansson.

Har regeringen satt för lite press på Teliasonera?

– Att nu uttala sig vore att förgripa både PTS myndighetsutövning och ett eventuellt domstolsutfall.

Men hela förändringen är ju redan överspelad?

– Det vi fått reda på är att Tele2 och Telenor föreslår ett samarbete för att bygga 4G. Jag har inte sett något om det fasta nätet.

Sambandet verkar tydligt för Telenor och Tele2. Tycker inte du att det verkar hänga ihop?

ANNONS

– Det förefaller vara en hypotes. Jag vill inte uttala mig gällande funktionell separation när artikeln i själva verket handlar om ett nytt bolag för fjärde generationens mobiltelefoni.

Är det här ett misslyckande för Åsa Torstensson?

– Nej, lagstiftningen finns ju kvar. Det kan finnas andra aktörer som kan vilja få tillgång till Telias kopparnät.

Vilka?

– Ett gäng mindre operatörer. Bredbandsbolaget erbjuder adsl. Nu ingår de i och för sig i Telenor. Det finns andra mindre isp som Perspektiv Bredband. De är stora i Lund, Malmö och i Danmark.

”Vi har hela tiden utgått från att alla företag ska få lika tillgång till kopparnätet”, sa Telenors vd Johan Lindgren till E24 den 3 april.

”Men nu inser vi att det inte blir så och att det i själva verket aldrig blir någon delning av Telia. Regeringens beslut är ett klart misslyckande.”

– Jag inser att jobbar man i den sektor han gör så är det klart att man är rastlös och vill se snabba resultat, säger Henrik Hansson.

ANNONS

– När man jobbar med lagstiftning går det inte att vara lika snabb. Saker måste ta den tid de tar för vi lever i ett rättssamhälle. Det återstår att se om PTS får anledning att genomföra funktionell separation.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS