För att Telenor och Tele2 ska kunna konkurrera ut Telia Soneras kopparnät måste svenska staten tvinga fram investeringar i fibernätet i hela landet. Det var budskapet till regeringen i dag.
Telenor kräver fibernät

Mest läst i kategorin
Norska Telenor berättade under tisdagen om ett nytt samarbete med Kinneviks Tele2.
Nyhetsbrev om teknik, media och telekom varje tisdag.
I bolaget Net4mobility ska operatörerna bygga fjärde generationens mobilnät för surfande i upp till 150 megabit per sekund – snabbare än på de flesta kontor i dag.
Under tisdagen berättade Telenors ledning om det nya nätbolaget för Leif Zetterberg, statssekreterare hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.
Telenor passade också på att ställa krav på staten.
När de största operatörerna nu överger statliga Telia Soneras kopparnät är frågan om funktionell separation överspelad – för kopparnätet. Nu handlar det istället om fiber.
Telenor vill att infrastrukturministern ska se till att reglera fibernätet på samma sätt som kopparnätet.
Det står inte på infrastrukturministerns att-göra-lista, men skulle kunna prioriteras av EU.
Förhoppningen är att en teknikneutral lagstiftning skulle gynna investeringar i fiber så att de master som nu ska byggas för mobilt surfande får kapacitet nog att slå ut bredband genom kopparnätet, adsl.
– I dag finns det en reglering på kopparnätet. Nu är det inte viktigt längre, för med de här hastigheterna kan man ersätta adsl. Ska man göra det är det viktigt att vi som land har ett fibernät som kan förse masterna med den kapacitet som behövs, säger Telenors svenska informationsdirektör Annica Elmehagen.
Ska investeringar i fibernätet tas från skattepengar?
– Det kan inte vi svara på, säger Annica Elmehagen.
Telenor kräver att staten ska ta ansvar för täckningen i glesbygden. Infrastrukturministern tycker istället att Telenor borde kunna tjäna pengar också utanför Stureplan i Stockholm.
– Vi är övertygade om att det finns ett business case i att erbjuda människor i Sverige snabbt mobilt bredband, säger Henrik Hansson på näringsdepartementet.
– Det är vår bedömning att det kommer att löna sig att investera i basstationer och fibernät för större delen av landet på kommersiella villkor. Marknaden kommer att klara det på egen hand.
Telenor träffade under tisdagen också Post- och Telestyrelsen, PTS, som just delat ut növdändigt frekvensutrymme till de stora operatörerna.
– Det här går helt enligt PTS linje att utnyttja frekvensbandet optimalt, säger Annica Elmehagen på Telenor om det nya nätsamarbetet med Tele2.
Imorgon väntar Konkurrensverket. Också där väntar sig Telenor fullt stöd.
– Man får inte glömma att på en del platser finns ingen konkurrens på bredbandsmarknaden i dag. Genom det här samarbetet kan vi börja bidra i den riktningen, säger Annica Elmehagen.
– Det här är ett nätsamarbete. I allt annat är vi konkurrenter. Vi driftar nätet gemensamt, men all slutkundsexponering kommer att vara konkurrensutsatt.
Samarbetet mellan Telenor och Tele2 gäller inte bara 4G och investeringar i tekniken LTE, utan också det etablerade 2G-nätet för tekniken GSM, där Tele2 tidigare samarbetat med Telia Sonera genom Svenska UMTS-Nät AB.
I dag använder Tele2 och Telenor olika GSM-nät. De ska nu slås ihop och drivas gemensamt, parallellt med näten för 3G och 4G.
– Vi läggger ihop de nät vi har och ser var de överlappar. Där kan vi stänga ner det ena. Vi ser var vi kan få bättre täckning. Vi skapar ett nytt, gemensamt 2G-nät som består av delar från tidigare nät, säger Annica Elmehagen på Telenor.
– 2G kommer att finnas kvar för tal väldigt länge. Det är inget vi ser att vi kan släcka ner. Det handlar bara om resursutnyttjande.
– Också 3G-nätet är jätteviktigt länge än både för tal och data.