Det svenska byggkonsultföretaget Sweco får i uppdrag att rädda de egyptiska sevärdheterna Luxor- och Karnaktemplen, som i dag håller på att vittra sönder.
Svenskar räddar Luxor
Mest läst i kategorin
Orsaken är den höga grundvattennivå som gör att vatten med visst saltinnehåll sugs upp av templens byggnadsmaterial. När vattnet avdunstar kristalliseras saltet och spränger sönder templens sandstensmaterial.
Företaget har redan varit anlitat för att utreda möjligheter till en dränering av grundvattnet. Det nya uppdraget bygger på att projektera och övervaka själva arbetet som ska genomföras av en egyptisk entreprenör.
Företaget rapporterar att ordern är värd drygt 5 miljoner kronor.
– Det svåra arbetet är redan gjort, nämligen att hitta lösningar som kan rädda templen och sänka grundvattennivån. Det tog oss 2,5 år. Bland annat har den egyptiska byråkratin gjort att arbetet dragit ut på tiden. Nu ska vi bara övervaka att arbetet, som drar igång efter jul, genomförs på rätt sätt, säger Anna-Jeanette Larnelius Löw, projektledare på Sweco, till Realtid.se.
Enligt Anna-Jeanette Larnelius Löw är det oerhört viktigt att arbetet kommer igång. Risken finns annars att de båda kända turistattraktionerna inte kan bevaras för framtida generationer.
– Tyvärr är ju byggnaderna redan påverkade, men vi får hoppas att det inte är för sent att rädda dem, säger Anna-Jeanette Larnelius Löw.
Eftersom arbetet sker på historisk mark finns ett antal arkeologer med på plats för att övervaka och rycka in om några viktiga fynd påträffas.
– Nyligen arbetade vi på ett liknande projekt i Egypten och grävde fram en del av en faraostaty, berättar Anna-Jeanette Larnelius Löw.
Uppdraget utförs på uppdrag av Sida och finansieras av USAID.
Luxor- och Karnaktemplen härstammar från 2000–1500 före Kristus och är två av Egyptens mest kända historiska byggnader.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.