Realtid

"Svenska byråer ligger i framkant"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 25 sep. 2009Publicerad: 25 sep. 2009

Det säger Vinges delägare Maria-Pia Midenbäck Hope efter att ha deltagit i europeiskt ledarskapsprogram för hur kvinnor kan klättra upp till toppen på Europas största advokatbyråer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det internationella samarbetet började med att en gäng kvinnliga delägare på holländska storbyråer tog kontakt med utbildningsarrangören OSR och startade ett ledarskapsprogram för seniora kvinnliga biträdande jurister.

– Tanken var att coacha dem till hur man utvecklas från biträdande jurist till en bra delägare. Förhoppningen var att på sikt öka andelen kvinnliga delägare på de holländska byråerna, säger Maria-Pia Midenbäck Hope.

– Det som var nytt med OSR:s program var att coacherna själva var kvinnliga delägare, tillägger hon.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Det holländska programmet har lett till ett europeiskt program som startade i fjol och som lockar deltagare från ett femtontal av Västeuropas stora byråer. I vår körs en andra omgång av programmet, en av träffarna kommer att hållas i Stockholm.

– I programmets första omgång deltog en av Vinges biträdande jurister och jag ledde en workshop i Bryssel.

På deltagarlistan fanns jurister från bland andra Linklaters, De Brauw, Bredin Prat och Eubelius.

Varför deltar bara stora byråer?

ANNONS

– Kvinnliga jurister på stora byråer ställs inför samma frågor. Det är ofta likartade strukturer på byråerna och vi har en hel del att lära av varandra.

I samtalen med deltagarna upptäckte Maria-Pia att det råder stora skillnader mellan länderna.

– Sverige ligger ganska långt fram när det gäller karriärmöjligheter för kvinnliga jurister.

– Deltagarna från Tyskland berättade exempelvis att de hade två eller tre kvinnliga delägare av hundra och att mammaledighet inte funnits ens i teorin till för bara ett par år sedan.

I relation till inte minst tyskorna kändes det viktigt att förmedla att det finns lösningar, även om det ju ofta handlar om processer som tar tid.

– Alla, med undantag för de nordiska deltagarna, var väldigt intresserade när jag berättade att många svenska jurister tar pappaledighet.

På Vinge har de utvecklat ett program vid namn Flexilawyer där tanken är att man ska kunna jobba mer flexibelt.

Funkar det?

ANNONS

– Det är ganska nytt hos oss och framtiden får förstås utvisa hur utfallet blir. Vi är många som tycker att idéerna är viktiga och vi har biträdande jurister som utnyttjat möjligheten med att plana ut karriären något.

Om svenska byråer ligger i framkant, vad får du ut av att delta i OSR:s program?

– Jag får möjlighet att delta i den europeiska debatten; hur man tittar på frågor om ökad jämställdhet på byråerna och hur man löser dessa frågor. Att vi, i viss utsträckning, ligger lite i framkant gör också att jag kan inspirera andra.

Maria-Pia Midenbäck Hope har själv arbetat tretton år i London. Hon vågar inte påstå att det är absolut värst i London men menar att Citybyråerna förmodligen ligger i topp när det gäller svårighetsgraden att kombinera karriär med familjeliv.

– London är ju en väldig tuff marknad för jurister, inte minst efter krisen. Men även historiskt har det varit tuffare att vara ung jurist i London och kombinera med intressen utanför byråvärlden.

Tidningen Legal Week publicerade nyligen en frågeenkät bland sina läsare: Går det att kombinera en karriär i City med ett fungerande familjeliv. 81 procent av läsarna har svarat nej på den frågan.

Ligger London efter?

– City är speciellt eftersom det är globalt finansiellt centrum med unga människor som satsar allt på karriären. Samtidigt finns det även där en debatt om hur byråerna kan bli mer diversifierade. Många av våra flexibilietskoncept är inspirerade av idéer som just Londonbyråerna tagit fram.

ANNONS

Vad ska svenska byråer bli bättre på?

– Svenska byråer bör generellt bli ännu bättre på nytänk och inse att allt inte behöver göras som man gjort traditionellt. I dag går det till exempel att jobba flexibelt i rådgivarrollen – man behöver inte alltid sitta klistrad framför datorn eller den stationära telefonen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]