Realtid

Svensk Michelin- stjärna i Skottland

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 okt. 2007Publicerad: 18 okt. 2007

Rekordsnabb etablering ger utdelning. Nu flockas matgäster och kändisar till svenskrestaurangen i Skottland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

London Restaurangen The Kitchin i Edinburgh öppnades i juni förra året och fick helt oväntat en Michelinstjärna redan efter sju månader. Som genom ett trollslag ökade antalet gäster och omsättningen dubblerades.

– Efter sju månader vände allt. Telefonen bara ringde och vi var tvungna att installera ett nytt telefonsystem för att klara belastningen och vår hemsida kraschade. Nu är vi fullbokade under hela veckan, säger svenska Michaela Berselius Kitchin, som driver restaurangen tillsammans med maken och tillika stjärnkocken Tom Kitchin, till Realtid.se.

Och med ett gott rykte, så kommer gästerna. Även kändisar har hittat hit. Succéförfattaren Ian Rankin är en flitig gäst. Och professionella golfspelaren Colin Montgomerie sätter gärna tänderna i Kitchins mest populära rätt, ” Pork & Langoustine”, ett grishuvud serverat med en slags räkor.

Även världsberömda kockar, som fransmannen Pierre Koffman och amerikanske tv-kocken Anthony Bourdain, har hittat hit. Bourdains tv-serie ”Anthony Bourdain: No Reservations” på Discovery Channel är ett populärt tv-program och ett av avsnitten har även spelats in i Sverige.

Tv-kocken ville besöka Kitchin för att se hur deras motto ”Från naturen till tallriken”, som har varit nyckeln till deras framgång, fungerar i principen. Bourdain har nyligen avslutat filminspelningen på Kitchin och filmade bland annat Tom Kitchin när han valde ut levande fisk och andra djur på morgonkvisten.

– Ingredienser som fågel, fisk och skaldjur kommer från närområdet här i Skottland och serveras levande till oss på restaurangen. Vi slaktar och plockar till exempel fåglarna själva, förklarar Michaela.

Ian Rankin är god vän med Anthony Bourdain och fick därför vara med i programmet som en extra krydda. Vännerna åt middag tillsammans på Kitchin och diskuterade samtidigt restaurangen.

– Men vi vet inte vad de sade. Vi får vänta tills avsnittet kommer ut i USA i slutet på januari, säger Michaela med ett skratt.

ANNONS

Tom Kitchin, som är känd för att laga maten från hjärtat, har fått förfrågningar från olika tv-bolag om ett eget matlagningsprogram. Men just nu tar restaurangen all hans tid. Fast han utesluter inte framtida program.

Att Kitchin är en fantastisk kock har han flera bevis på. Han blev också utsedd till ”Årets skottska kock 2007” och restaurangen blev framröstad som ”Årets restaurang 2007” av List Magazine. Dessutom har The Kitchin fått flera fina recension er i tidningar som The Guardian och Scotland on Sunday.

– Men för en kock finns det nog inget mer speciellt än att känna uppskattning och respekt av en annan kock. Det var därför ett privilegium och ett sannt nöje att ha Anthony Bourdain som gäst på vår restaurang. Han är alltid välkommen tillbaka, säger Tom Kitchin.

Michaela är den som har hand om affärerna och de 18 anställda på restaurangen. Och hon finns alltid på plats för att välkomna gästerna. Många gånger har golfsemestrande svenskar hittat hit.

– Och de förvånas alltid att det är en svensk som äger restaurangen, avslutar Michaela.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]