Stockholmsbörsen steg under förra veckan till en topp den 9 februari, i den fas som inleddes den 21 januari.
Stora kast att vänta de närmaste veckorna
Mest läst i kategorin
Denna topp stod cykliskt i samband med toppen två månader tidigare, från den 9 december. Vi har sedan sett en blandad utveckling under veckan och ett flertal aktier har givit starka positiva tekniska signaler.
Det finns också en omvänd bild i en del aktier som har mer att ge på nedsidan och där ser vi detta generellt för skogsaktierna, vilka är i en fallande trend tillsammans med bankaktierna.
Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande
Generellt räknar jag med att vi har flera aktier som redan har vänt sina negativa trender till långsiktigt stigande trender. Ericsson har jag tagit upp flera gången tidigare, där även Boliden varit med på den positiva sidan under vintern. Denna positiva bild förstärktes i fredags när Boliden kom med sin rapport.
Ser vi det hela i ett större perspektiv håller merparten av börsens aktier att fullborda sina nedgångar, där en del redan skapat positiva signaler och ytterligare en grupp som ser ut att kunna bottna inom 6-8 veckor. Den sista gruppen aktier bör kunna nås sina bottnar under juni månad och då i samband med halvårsskiftet innan det hela gemensamt lyfter under de följande månaderna.
Under de närmaste veckorna och då troligen en bit in april månad får vi vara beredda på att börsen som helhet svänger i stora kast innan hela börsen är på väg att vända i ett större perspektiv. Det hör till bilden att kastas mellan hopp och förtvivlan, när det hela håller på att landa och bygga för en framtida uppgång.
När det hela sedan börjar stiga kommer vi med stor sannolikhet få se stora uppgångar i första hand för de aktier som är djupt pressade av olika anledningar men i grunden är bolagen sunda.
Bilden av en hårt pressad börs stärks av att det är många aktörer som väljer att blanka aktier på nuvarande nivåer i det att man räknar med fortsatta nedgång, vilket i sig är fullt möjligt men risknivån ökar nu snabbt under våren för att agera för fortsatt nedgång om man är långsiktig i sin negativa tro. Men å andra sidan är det ju dessa aktörer som ska hjälpa till att få fart på börsen längre fram när positionerna ska vändas.
OMXS 30 index (677,70) steg till 690 under måndagen den 9 februari för att sedan backa tillbaka tillfälligt för att sedan göra ett nytt försök att testa 690-nivån under fredagen den 13 februari men en högsta notering på 685.
Jag räknar med en rekyl inom kort men det finns utrymme för ett test av motståndsintervallet 704-722 innan rekylen tar vid.
Det är i den förväntade rekylen som det är viktigt att stödnivån 592 inte bryts, då det är den nivån som givit oss den positiva trenden efter nyår. Sannolikheten för en fortsatt uppgång under liknade omständigheter är 75 procent om vi ser till historien, alltså inte självklar men med goda odds.
Då jag räknar med en ryckig utveckling under en de kommande veckorna fram till mitten av april i första hand.
I detta sammanhang är motståndsintervallet 704-722 mycket viktigt. Dels räknar jag med att det kan hålla under de kommande 6-8 veckorna. Det betyder att vi får vänta in en bestående notering över 722 för att få nya positiva signaler.
Det är lita oroande att utvecklingen i New York inte visar samma starka bild som OMXS 30 gör, vilket bland annat är anledningen till att jag inte tror att det är dags för några större lyft för hela börsen ännu.
New Yorkbörsen
S&P 500 (826,84) noterade 741, som lägst i hela nedgången, den 21 november 2008. Sedan dess har positiva signaler byggts upp genom i första hand den högre botten vid 804, den 20 januari. Denna högre botten gav oss en signal om att index gått in i en positiv trend. Under tiden efter den 20 januari har vi sett index stiga till 878 men sedan har index inte orkat lyfta högre utan föll tillbaka under förra veckan, där index var ned till 808, som lägst under torsdagen den 12 januari.
Denna nedgång inger inget större förtroende men det viktigaste är att index befinner sig över 804, så att trenden behåller sin positiva signal.
Skulle däremot 804-nivån brytas bestående är det en annan utveckling, som ligger framför oss under våren innan det sedan vänder igen i ett senare skede under andra kvartalet.
Nu är trenden positiv och vi ser intervallet 880-900, som ett viktigt motstånd. Den dag index etablerar sig över 900 får vi ny positiva signaler som ger oss anledning att sikta högre.
När det hela med tiden lyfter på bred front står vi inför en kraftig uppgång med de gamla toppnivåerna från 2007, som delmål.
Från den 1 februari i år har hedgefonder i USA tillgång till stödpengarna, enligt en artikel i Financial Times, och när man börjar paketera om dessa pengar med lite hävstång är det bra bränsle för en uppgång längre fram.
Enskilda aktier
Holmen B (164,00) visar på en negativ bild efter att ha tillhört de få aktier som varit i en stigande trend fram till den 5 november 2008, då trenden vände nedåt. Nu är trenden fortfarande fallande och vi såg en lägsta notering så sent som den 12 februari och då vid 157,50 kronor. Även om aktien kan stiga tillfälligt handlar det om en fortsatt nedgång på sikt.
Den allt starkare dollarn, gentemot den svenska kronan, kan bidra till positiva reaktioner med jämna mellanrum. Det krävs att vi får ett trendbrott bekräftat för att aktien ska kunna stiga och det kan tidigast ske under senare delen av mars månad. De övriga skogsbolagen StoraEnso R, Rottneros, Billerud visar på samma negativa utveckling och vi får även vänta in deras vändning längre fram.
Till gruppen aktier som är i en stigande trend hör förutom Ericsson och Boliden som jag nämnde ovan även H&M och Tele2 B.
Hennes & Mauritz (329,00) steg till 349,50 kronor som högst den 6 februari för att sedan vända nedåt i en tillfällig rekyl. Motståndet vid 345 kronor är både viktigt och stark och jag räknar med att det tar ett tag innan nivån bryts och vi får se en fortsättning mot nästa motstånd vid 370 kronor.
Trenden är stigande allt sedan aktien vände vid 239,50 kronor den 27 oktober 2008 och vi fick en högre botten i slutet av november månad. Denna positiva trend har nu levererat 45,9 procent som mest och därmed är det logiskt med en lugnare period innan aktien sedan tar nästa kliv uppåt. Stöden i en rekyl ligger vid 312 kronor och 303 kronor, sedan får vi se om de ska testas innan uppgången fortsätter. Försäljningssiffrorna för januari presenteras i dag och blir vägledande för utvecklingen den närmaste tiden.
Tele2 B (76,50) steg till 79,00 kronor som högst i fredags och ser därmed ut att vara framme vid en rekyl. Motståndet vid 78,00-81,00 kronor har hållit tidigare och det är sannolikt att det håller ännu en gång och ger en rekyl.
Uppgången inleddes den 28 oktober 2008 från 56,25 kronor för att sedan skapa allt högre bottnar vid 59,25 kronor (5 dec) och 61,75 kronor (27 jan).
Sammantaget ger det en uppgång under 105 dagar, vilket i sig, ur ett cykliskt perspektiv, ger anledning till reaktion just den 13 februari.
I en förväntad rekyl ligger stöden vid 72,00 kronor och 68,00 kronor. På sikt är det 81-nivån vi bevakar då ett bestående genombrott av denna nivå ger oss anledning att sikta uppåt med en kraftig uppgång på sikt, där 90,00 kronor och 104 kronor utgör delmål på vägen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.