...Realtid.ses vinexpert tar en paus från sin budgetplanering och tipsar om goda viner. Idag blir det en transvestit.
Staffan Dahlgren
Mest läst i kategorin
Tjenare Staffan! Var i världen befinner du dig nu då?
– Idag sitter jag faktiskt på kontoret för ovanlighetens skull.
Jaha, så du har ett kontor också.
– Visst har jag det. Du vet, det är den här tiden på året när man måste sitt inne och skriva budgetplan.
Hur går det då?
– Det är tuffa tider. Alla springer ju och köper vin i Danmark numera.
Det trodde jag de bara gjorde i Skåne.
– Kanske mest där, men vi märker en sämre försäljning på Systemet runt om i landet. Vi får ju hoppas på att de sänker skatten snart.
Så vad kan du rekommendera för vinare idag då?
– Jag tror nog att vi håller oss kvar bland rödvinerna. Det är ju så förbaskat ruggigt ute så man vill ju gärna ha något som gör att man kan drömma sig bort till en varmare plats. Därför skulle jag föreslå en kalifornisk go och generös Zinfandel. Det är en spännande druva, en riktig transvestit som det går att göra allt från roséviner till röd- och starkviner på. Det gör den lite cool. Själv tycker jag nog att de blir bäst som rödvin.
– Druvan producerar mycket socker, vilket ger en hög alkoholhalt och tar fram goa plommon aromer.
Låter spännande. Har du något bra märke att rekommendera?
– Klart jag har! En klassiker är ju Beringer som du får för en dryg hundring. Den har allt man vill ha av en schysst zinfandel.
Och vad ska vi servera på tallriken till den då?
– Helt klart kött. Jag skulle nog välja en brasiliansk biff. De är prisvärda och riktigt möra. Släng på en god svampsås till den så är du hemma.
Måste man plocka svampen själv?
– Gärna, men jag fuskar själv rätt ofta och kilar ner till Ica och plockar ihop några kantareller. Sen skulle jag rekommendera att laga lite vildris. Det är smakrikt och mycket nyttigare än vanligt ris.
Ok, tack ska du ha. Då kilar jag iväg till bolaget nu. Vi hörs om en vecka.
– Hej då!
Läs förra veckans tips