Moderaten Christer G Wennerholm så till att stryka sossarnas tillägg i protokollet. Kritiken mot "en alltför ensidig fokusering på pris" blev för mycket.
SL:s ordförande (M) censurerade socialdemokrat

Mest läst i kategorin
Det blev Hongkongnoterade MTR som i januari vann upphandlingen att driva Stockholms tunnelbana för 37 miljarder kronor.
Euronextnoterade Veolia förlorade. Företaget har under namnet Connex haft uppdraget i tio år.
Enligt Lars Dahlberg (S) borde Veolia aldrig kommit i fråga på nytt eftersom koncernen från nästa år ska driva spårvägen Jerusalem Light Railway som förbinder illegala bosättningar i det ockuperade östra Jerusalem med den israeliska delen av staden.
– I grunden handlar det om mänskliga rättigheter, säger Lars Dahlberg till Realtid.se.
Men oppositionen fick inget gehör i styrelsen.
– Min upplevelse är att Moderaterna inte vill diskutera frågan om att ta in folkrätt i kraven vid en upphandling, säger Lars Dahlberg.
– Wennerholm säger att hans uppgift som ordförande är att se till att SL klarar sig så bra som möjligt. Hans bild är att det här skulle skada SL, säger Lars Dahlberg.
– Då är han tydligen beredd att ta till vilka metoder som helst för att undvika det.
Socialdemokraterna ville markera att SL haft ”en alltför ensidig fokusering på pris” i den rekordstora upphandlingen. I ett dokument med rubriken ”särskilt uttalande” skriver Lars Dahlberg att metoden för upphandlingen måste förändras till nästa gång: ”Den nuvarande modellen stoppar inte företag som uppenbart och flagrant bryter mot internationell rätt.”
– Vi ville lägga till ett ”särskilt uttalande”. Så gör vi i politiken när vi vill tydliggöra hur vi röstar.
Men det gick inte igenom.
– Det står ”särskilt uttalande” som rubrik på det här pappret. Då har någon strukit ett streck över det och skrivit dit ”skrivelse” istället, säger Lars Dahlberg.
(M) och (S) ger olika förklaringar till vem som kan ha ändrat rubriken och till skillnaden mellan ett uttalande och en skrivelse, men är uppenbarligen överens om att det har stor betydelse.
När Lars Dahlberg vägrade att justera protokollet utan att få ta med sin protest valde Christer G Wennerholm istället att låta styrelsen justera. (M) behövde inte samtycke från (S) för att lyckas med det.
– Jag är förvånad över att SL har en styrelseordförande som inte tar till sig av den här kritiken, säger Lars Dahlberg.
Att upphandlingen av tunnelbanan redan är överspelad får inte Lars Dahlberg att släppa frågan.
– Det är oerhört viktigt att folkrätten respekteras i kommande upphandlingar. Vi tycker att det är högst rimligt att man lär sig något av det och tar med det i kommande upphandlingar.
– Då försöker (M) hindra det genom det här formaliadribblandet. Det är odemokratiskt, tycker jag.
Nu är relationerna mer ansträngda än någonsin i styrelsen.
– Vi är väldigt oense, för att använda ett diplomatiskt ord.
I ett brev till styrelsen protesterar Lars Dahlberg mot att styrelsen mörkar kritik från sina medlemmar och att yrkanden ”till och med redigeras i efterhand”.
Christer G Wennerholm lät advokat Ingvar Zander från Linklaters intyga att det aldrig förekommit oenighet eller lagts några särskilda uttalanden i samband med tilldelningsbeslut för att övertyga styrelsen om att det var i sin ordning att justera protokollet.
Ingvar Zander har jobbat åt SL sedan 1995. Lars Dahlberg tycker att advokaten ljuger.
”Av de senaste 16 tilldelningsbesluten avseende trafikupphandlingar innehåller dock hälften av dessa någon form av anteckning (särskilt uttalande, reservation, protokollsanteckning eller röstförklaring)”, skriver (S) till styrelsen.
Ingvar Zander själv vill inte prata om saken.
– Du får prata med Ingemar Ziegler, SL:s vd.
Du vill inte bemöta uppgifterna om att du vilselett styrelsen?
– Vi kommenterar aldrig våra uppdrag.