Pensionsfonden backar upp huvudägaren HgCapital.
Sjätte AP-fonden går in i Visma
Mest läst i kategorin
Sjätte AP-Fonden investerar i Visma tillsammans med HgCapital, som är en av bolagets storägare efter en genomförd affär i april.
Den svenska pensionsfonden kontrollerar en minoritetspost på 1,6 procent genom medinvesteringen med HgCapital.
Parterna hade dialoger med varandra under en tid och investeringen passar väl in i AP-fondens strategi, uppger kommunikationschef Ulf Lindqvist till Realtid.se.
– När de lärde känna vår investeringsstrategi och vad vi är för typ av aktör så dök den här möjligheten upp. Vi är tydliga i vår strategi att vi vill ta en minoritet och vill gå in tillsammans med erkänt duktiga finansiella eller industriella investerare, säger han.
I april blev det klart att private equity-bolaget Cinven investerar i Visma tillsammans med Kohlberg Kravis Roberts (KKR) och HgCapital där alla tre får samma ägarandel.
KKR var tidigare majoritetsägare men minskade sin andel till 31,3 procent. HgCapital sålde sin andel på 16 procent för att sedan återinvestera genom en fond och också köpa 31,3 procent av aktierna.
Huruvida AP-fondens inblandning blev klar när investeringen med HgCapital, KKR och Cinven tillkännagjordes i april eller om möjligheten dök upp senare är oklart just nu.
– Jag kan säga så här – vi diskuterade en mängd möjligheter och det blev så att det var den här som föll ut. Det är snarare så att vi har stött på HgCapital i olika sammanhang och byggt en bra relation från båda håll, säger Lindqvist.
När det gäller möjliga framtida investeringar är Sjätte AP-fonden branschoberoende i sitt fokus men hittar intressanta möjligheter inom infrastruktur och potentiella partnerskap med andra globala pensionsfonder som vill göra direktinvesteringar.
– Det har kommit en intressant och strid ström av olika former av infrastrukturinvesteringar. Infrastruktur har kommit att variera och kan ha lite högre avkastning och lite mer risk så det tittar vi på, förklarar Lindqvist.
– Sedan är det ganska många pensionsfonder som tittar på direktinvesteringar. Man slipper då avgifter och får en annan kontroll. Då kanske man vill göra det med likasinnade som har samma ägarbild och uppsättning av regler. Det tittar vi på väldigt mycket.
Investeringar som är på gång är Ulf Lindqvist ganska förtegen om, annat än att det finns ”saker som kokar just nu.”
Regeringen och Pensionsgruppen redovisade i mars ett förslag på att två AP-fonder skulle försvinna, vilket är i linje med den Mats Langensjö-ledda utredningen som avslutades sommaren 2012.
Själva förslaget vill inte Lindqvist kommentera med hänvisar till att Pensionsgruppen lyfte fram onoterade investeringar i sin rapport.
– Ägaren får göra som ägaren vill med AP-fonderna men Pensionsgruppen lyfte i sitt förslag fram investeringar i onoterat och sa att det finns stordriftsfördelar att ta till vara där och att det är en specialkunskap som man måste ha kompetens för. Då pekade de ut oss och kompetensen som finns i organisationen. Det tolkar vi som positivt. Annars bestämmer ägaren och vi har inga synpunkter på det. Men vi välkomnar utredningen för den behövs, avslutar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.