Realtid

"Självklart en utmaning för Catella och Leimdörfer"

Sara Johansson
Uppdaterad: 02 mars 2015Publicerad: 02 mars 2015

När jättar som CBRE, Cushman & Wakefield och JLL väljer att satsa på Sverige får Catella och Leimdörfer en "mer kvalificerad konkurrens". Realtid.se har talat med tre experter om den händelserika utvecklingen på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad är det som driver det senaste årets konsoliderings- och rekryteringsvåg bland fastighetsrådgivarna?

Anders Palmgren, medgrundare och IR-chef på Genesta:

– Fastighetskapitalet blir allt mer globalt och det driver en utveckling mot globala rådgivningsföretag precis som bland revisorer och advokater. Den förhållandevis stora omsättningen i Sverige gör den här marknaden relevant. Sverige har under lång tid stått emot den utvecklingen, men nu kommer allt på en gång. Det vi ser nu är världens tre topprankade firmor storsatsa på Sverige. De dominerar redan de stora europeiska marknaderna.

Lennart Sten, tidigare Europachef på GE Capital Real Estate, styrelseledamot i CLS Holding, Victoria Park, Inter Ikea holding samt i Fastighetsägarna:

– Den svenska fastighetsmarknaden är mycket transaktionsintensiv vilket gör den mycket intressant för de stora rådgivningsfirmorna, vilka också marknadsför sig med sin breda geografiska täckning. Delvis på grund av Catellas och Leimdörfers starka position i marknaden har de internationella stora aktörerna kämpat i motvind och jag ser JLL:s förvärv av Tenzing och Savills och Cushmans aggressiva rekryteringar som ett sätt att slutligen komma tillrätta med sin tynande tillvaro på den svenska marknaden.

Max Barclay, Managing director på Newsec Sweden:

– Jag delar inte uppfattningen att det skett en konsolideringsvåg då det finns lika många exempel på sådana som brutit sig loss från befintliga strukturer för att starta nytt som det finns exempel på konsolideringar. Däremot har rörligheten bland individer ökat och det är en ganska naturlig följd av transaktionsvolymerna och de goda underliggande makroekonomiska parametrarna. Många vill stärka sina positioner på en attraktiv marknad och ett sätt är förstås att rekrytera duktiga medarbetare.

Är dagens rådgivningskapacitet på marknaden uthållig även i ett scenario med minskad aktivitetet på transaktionssidan?

ANNONS

Anders Palmgren:

– Det finns fem eller sex firmor med ambitioner att vara bland marknadsledarna. Det finns inte utrymme för så många i toppen oavsett marknadsläge, sedan är det lättare att nå lönsamhet i en väldigt stark marknad än vad är fallet i en svag. Utvecklingen sätter dessutom så klart stark press på tier två firmorna. Flera rådgivare kommer att få definiera sina marknadssegment för att nå framgång, till exempel specialiseringar på handel eller logistik, fastigheter utanför storstäderna, förvärvsrådgivning och så vidare.

Lennart Sten:

– Vid en längre tids nedgång av lite större omfattning så måste naturligtvis rådgivningskapaciteten anpassas. Det finns dock inte några tecken på en sådan nedgång i det korta perspektivet. Branschen har ju också anpassat sig till lägre provisionssatser. Mer viktigt är att en del tongivande namn i branschen kommer att börja falla för åldersstrecket inom några år och hur detta skall mötas på ett bra sätt. Finns det tillräckligt många strateger och affärsmän i lagret under för att ge marknaden en kvalitativ service?

Max Barclay:

– Inom just transaktionssegmenten tror jag tyvärr inte det men det kommer slå mycket olika på de olika aktörerna på marknaden. Vissa bygger mer långsiktigt hållbara positioner på marknaden medan andra kommer hamna i situationer där de inte kommer kunna omsätta de organisationer de nu bygger upp. Generellt inom rådgivning, där man alltså räknar in alla typer av fastighetsrådgivare, tror jag däremot det då det generellt råder brist på duktiga, välutbildade och erfarna människor. Även om konjunkturer förändras finns många spännande uppdrag inom fastighetsrådgivning under hela konjunkturcykeln.

Är Catellas och Leimdörfers marknadsledande position hotad?

Anders Palmgren:

ANNONS

– Det är självklart en utmaning för Catella och Leimdörfer när världens tre största rådgivare samtidigt väljer att satsa på Sverige. C&W:s rekryteringar från Catella spelade Leimdörfer väl i händerna under hösten. Det blir väldigt spännande att följa utvecklingen under 2015, vilket ju blir det första året med den helt nya spelplanen. Inom vanliga fastighetstransaktioner kommer det att vara väldigt konkurrensutsatt. En gissning är att Catella kommer att satsa mer på kapitalmarknad och förvärvsrådgivning.

Lennart Sten:

– Hur starka de är och deras marknadsledande position har varierat över åren. Redan när Tenzing bröt sig ut så förändrades hela spelplanen något. Övriga förstärkningar av organisationen hos Cushman och Savills har åderlåtit främst Catella något men över tiden så beror det hela på om dessa båda organistioner kan klara sin försörjning och utbildning vad gäller talang. Innan vi ser hur detta faller ut så är det naturligtvis svårt att sia. För Catella så har Lennart Schuss lämnat och om Johan Eriksson skulle välja att lämna eller trappa ner så påverkar detta. Helt klart är dock att båda dessa firmor nu fått mer kvalificerad konkurrens.

Max Barclay:

– Det är hög konkurrens inom marknaden för fastighetstransaktioner så alla positioner är alltid utmanade. Catella och Leimdörfer gör det bra men är ingalunda ledande inom alla segment eller geografiska områden. Generellt tror vi på ytterligare ökad konkurrens dels från nya aktörer, dels från befintliga som vill ta ytterligare marknadsandelar, speciellt inom vissa segment.

Vad kan vi förvänta oss av 2015 när det gäller branschens utveckling?

Anders Palmgren:

– 2015 kommer att bli ytterligare ett starkt transaktionsår. De ledande firmorna kommer att fortsätta rekrytera duktiga medarbetare. Det är inte osannolikt att någon firma i tier två får kapitulera inför konkurrensen. Firmor med hög andel rörliga kostnader klarar sig lättare medan de som driver verksamheten med höga fasta kostnader ligger i farozonen.

ANNONS

Lennart Sten:

– Mindre aktivitet eftersom det som skett nu måste sätta sig i marknaden.

Max Barclay:

– Min uppfattning är att orderläget är väldigt olika hos konsulterna men under året kommer vi sannolikt få se ytterligare rörelser, kanske en eller annan konsolidering men också ytterligare några som bryter sig ur mer traditionella konstellationer för att starta eget.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]