Realtid

Sätter Sverige på kartan

Helene Rothstein
Uppdaterad: 16 jan. 2012Publicerad: 16 jan. 2012

Patricia Shaughnessy startade en masterutbildning i skiljemannarätt vid Stockholm universitet. Efter tio år har nära 300 studenter från hela världen gått utbildningen. När nya regler hotar den internationella mixen kavlar hon upp ärmarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Patricia Shaughnessy intresserade sig tidigt för skiljemannarätt och var praktiserande advokat på en advokatbyrå på Hawaii innan hon kom till Sverige som kärleksimmigrant.

Hennes juristbakgrund ledde fram till att hon startade ett mastersprogram inom tvistelösning, International Commercial Arbitration Law (ICAL) vid Stockholm universitet. En sådan utbildning var lika nödvändig som naturlig, säger Shaughnessy.

– Det är en av de få ämnen inom juridiken där Sverige har något unikt att erbjuda internationellt. Om vi ska behålla kompetensen och säga: ”lös era tvister i Stockholm”, då är det viktigt att komplettera det med en stark, levande akademisk miljö. Inom juridiken måste akademiker på högre nivå kritiskt granska praktikerna.

Med stöd från professor Lars Heuman startades masterutbildningen år 2003.

Hur har de här åren varit?

– Det har varit otroligt, så cool. Första året var jag orolig över att vi skulle ha få sökanden eftersom vi inte hade gjort någon marknadsföring.

Men så blev det inte. Efter tre år inkom årligen över tusen ansökningar till de 30 platserna. Som lärare har hon alltid velat ha de bästa studenterna från de bästa universiteten och det internationella inslaget är viktigt. Varje år har det suttit mellan tre och fyra studenter från länder i Europa, USA, Kina samt från länder i Afrika och Mellanöstern och från forna Sovjetblocket.

I år är det annorlunda. Sverige har infört nya regler för studenter utanför EU som numera måste betala 90.000 kronor per termin. Jämfört med USA är det alltjämt billigare i Stockholm och konkurrenterna på Queen Mary och University of Geneva vilka har något högre avgifter.

ANNONS

– En stor skillnad är att de får behålla pengarna som kommer in till utbildningen. De kan flyga in professorer från Columbia University, resa på studiebesök men jag har ingenting mer att erbjuda nu när utbildningen kostar, säger Patricia Shaughnessy.

Hennes erfarenhet är att denna typ av masterutbildning kräver en rejäl mix av olika juridiska bakgrunder för att få till intressanta och lärorika diskussioner. I spåren av de nya avgifterna sitter nästan bara européer i bänkarna. För första gången sedan start finns ingen student från Asien.

Så vad gör man? Jo, om några veckor drar Patricia Shaughnessy till Kina med André Andersson, delägare från Mannheimer Swartling, Björn Tude från Gernandt & Danielsson samt Katarina Nilsson
från Vinge. Uppdrag: hitta toppstudenter till utbildningen.

De tre byråerna står bakom ett stipendium för kinesiska studenter som möjliggör att tre personer från mittens rike kan läsa vid utbildningen varje år.

– De insåg väl att det var viktigt att behålla den internationella karaktären, det främjar också deras egna intressen. Mitt mål är att i framtiden få till liknande stipendier för andra länder.

En stor del av utbildningen är ett case; ett skiljeförfarande som sträcker sig över flera månader. I början är uppgiften utmanande då grupperna sitter där med tre olika rätts- och utbildningskulturer och ska utforma en gemensam partsinlaga.

– Jag hjälper dem inte utan de måste själva hitta en lösning. Efteråt går vi genom och utvärderar deras lösningar. I slutändan ser de att det finns olika juridiska lösningar men även oerhört många gemensamma, säger Patricia Shaughnessy.

Varje läsår undervisar cirka 25 verksamma advokater – svenska och utländska – för mastersstudenterna. Att det ska komma praktiserande jurister från stan är viktigt för praktisk vägledning i kommande yrkesliv.

ANNONS

Och hur går det då för hennes gamla studenter? Patricia Shaughnessy tar fram sin mobil och visar mejl som inkommit de senaste dagarna:

– Varje dag hör jag av någon, säger hon och historierna om de före detta studenterna är som globala sagor.

Ett mejl är från en kvinna i Rumänien som disputerar på Queen Mary i London. Hon har jobbat i Wien och ska bli lärare i tvistlösning i Brasilien.

En kinesisk kvinna och en amerikansk man från programmet är numera på Vinge och för ett tag sedan kom ett mejl från en delägare på Freshfields i Paris som berättade att de skulle ha ett stort skiljeförfarande i Stockholm och fem av jurist-teamen var från ICAL programmet; två på kärandesidan och tre som svaranden.

Andra som stannat i Sverige är Cornel Marian, på Salc Advokatbyrå (se faktaruta).

– På varje stort skiljedomsinstitut finns det någon, precis som på de stora internationella byråerna i London, Paris, Moskva, som är före detta student. Många har börjat att utveckla specialkurser i skiljeförfaranden på sina universitet. En är lärare i Buenos Aires, en i Tbilisi, en annan i S:t Petersburg.

En stor skillnad mellan mastersprogrammet och andra utbildningar är att gruppen tycks hålla kontakt.

– Det är många som blir vänner för livet. De åker på varandras bröllop och de möts i tvister.

ANNONS

Du måste vara stolt?

– Jag är jättestolt, jag tycker att det är jättekul. Jag känner mig nästan som en mormor för dem allihop.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]