Det verkar inte bli någon utdelning till fordringsägarna efter konkursen i Alexander Richards svenska holdingbolag Castleworth. Han har redan raderat pengarna, enligt förvaltarberättelsen.
Så raderade Richards tillgångarna i konkursboet
Mest läst i kategorin
Bolaget, som tidigare hetter Western Elgajo, försattes i konkurs av Alexander Richards i början av 2010.
När konkursförvaltaren granskat bolagets verksamhet och bokföring har han stött på flera frågetecken. Skulderna uppgår till en halv miljon kronor men det saknas tillgångar.
– Jag har inte haft några synpunkter på bokföringen men det finns ett antal transaktioner som jag måste utreda. Jag har ännu inte varit i kontakt med Alexander Richards om det här så jag vet inte vad det mynnar ut i, säger advokat Måns Dahlqvist på G Grönberg Advokatbyrå till Realtid.se.
I den färska förvaltarberättelsen pekar Måns Dahlqvist på tre fordringar som Castlesworth har på lika många av Alexander Richards övriga bolag. Det handlar om det kinesiska ägarbolaget Icapital Group, det cypriotiska bolaget Safetymark Holdings Ltd samt det brittiska bolaget NRS Technologies Ltd.
Bland annat finns det en fordran på Icapital Group Ltd på drygt 2,6 miljoner kronor. Men fordran har kvittats mot aktier i bolaget Coolsation AB*, vilka, enligt konkursförvaltaren, inte alls är värda så mycket som fordran avser.
– Visar det sig att fordran på Icapital group inte heller hade något värde så spelar det ju ingen roll att man har fått aktier i stället. Men hade fordran ett värde så är det ju inte okej att göra på det här sättet. Då har tillgångar försvunnit från bolaget, säger Måns Dahlqvist.
Alexander Richards har gjort på samma sätt med en fordran på Safetymark Holdings Ltd, nuvarande Castleworth Investment Ltd. Det kravet ligger på drygt 300.000 kronor men har före konkursen kvittats mot en annan fordran på Icapital Group Ltd.
”Varför konkursbolagets fordran på Safetymark Holdings Ltd har kvittats bort mot en skuld till ett annat bolag är oklart,” skriver konkursförvaltaren.
Castleworth AB har även en fordran på NRS Technologies Ltd på drygt 800.000 kronor som helt har bokats bort. Konkursförvaltaren uppger att det är märkligt att den fordran har bokats bort eftersom han fått uppgifter om att Ltd-bolaget ska likvideras, vilket betyder att samtliga skulder ska betalas.
– Om bolaget har försatts i konkurs spelar det ingen roll, men däremot om bolaget har likviderats ska skulderna regleras enligt svensk lag och då kan man ifrågasätta varför den har bokats bort. Hur brittisk lag ser ut vet jag inte. Det måste jag titta närmare på, säger Måns Dahlqvist.
Alexander Richards befinner sig i Kina just nu där hans bolagsgrupp har sin huvudverksamhet. När Realtid.se når honom på onsdagskvällen (kinesisk tid) förklarar han att det varit en kostsam resa för Castleworth de senaste åren.
– Ekobrottsmyndighetens utredning är anledningen till att vi sitter i den sitsen. Det gäller inte bara det här bolaget utan alla andra bolag som vi också har varit tvungna att sätta i konkurs, säger Alexander Richards till Realtid.se.
Han hävdar att Castleworth skulle ha haft en fungerande verksamhet som holdingbolag i dag om det inte vore för Ekobrottsmyndigheten.
Alexander Richards vill poängtera att svindleri- och insidermisstankarna mot honom, som han dömts för i tingsrätten, är direkt felaktiga.
– Jag var tvungen att sälja ut aktierna till underpris för att inte Clean Tech East (tidigare Systemseperation reds. anm.) och Lucent Oil skulle bli avnoterade. EBM tror att jag har sålt aktierna och tagit pengarna (22 miljoner reds. anm.) utomlands. I själva verket har jag använt de pengarna för att stötta bolagen, men det går inte hur länge som helst, säger Alexander Richards.
Alexander Richards hänvisar alla ekonomiska frågor efter konkursen i Castleworth till en tidigare kollega i bolaget som var ekonomiskt ansvarig under verksamhetstiden.
– Alla de här bolagen hänger ihop på ett eller annat sätt. Du får tala med honom. Han har koll på redovisningen. Jag har inga detaljkunskaper vad det gäller den. Det är helt omöjligt för mig att veta, säger Alexander Richards.
Han förtydligar att hans cypriotiska bolag Safetymark Holdings Ltd snarare förde över pengar till de andra bolagen än att pengar gått dit.
– Just nu finns det inga pengar någonstans, säger Alexander Richards.
Alexander Richards överklagar den fällande domen i tingsrätten och hoppas på att han frias från brottsmisstankarna i Svea hovrätt. Då kommer han starta en process mot Ekobrottsmyndigheten, uppger han.
– Jag tycker att det här är oschysst hanterat och oproffsigt. EBM känner mycket väl till att personerna som ligger bakom anmälan även är de som uppviglade och drev upp aktiekursen på vissa aktiechattar.
Alexander Richards berättar att han vet vilka som ligger bakom den påstådda chattkampanjen men att han inte vill avslöja något mer i dag.
Stig Åström, ansvarig åklagare vid Ekobrottsmyndigheten väljer att inte kommentera Alexander Richards hot om en juridisk process eller anklagelserna om att han som ansvarig åkalgare och EBM är ansvariga till att Richards bolag går i konkurs.
– Även om han kommer med beskyllningar som jag kanske borde försvara så vill jag inte göra det. Jag har en hovrättsförhandling att tänka på och jag vill inte att han ska uppfatta att jag har något personligt mot honom, för det har jag inte. Jag uppträder bara i min åklagarroll, säger Stig Åström till Realtid.se.
* Coolsation är ett svenskt aktiebolag där Alexander Richards är delägare samt till i juni 2010 satt i styrelsen. Hans tidigare svåger och affärskompanjon Anders Alm är vd.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.