Vill du njuta ditt otium på samma sätt som förre AMF-vd:n? Realtid.se har kollat upp hur man som svensk pensionär kan minimera skatten i Schweiz.
Så kan du själv göra en Elmehagen
Mest läst i kategorin
Svenskar med förmånliga pensionsavtal, som Christer Elmehagen, kan genom att flytta till Schweiz komma i åtnjutande av så kallad klumpsummebeskattning.
Finessen med det är att skatten bestäms till ett fixt belopp per år, ett belopp som baseras på vad man betalar i hyra och inte på vare sig förmögenhet eller (pensions-)inkomster.
Bostaden bör för en skatteoptimerare därför inte vara alltför exklusiv, och härvidlag har Christer Elmehagen av allt att döma agerat rätt: hans bostad ligger på en med tanke på AMF-pensionsavsättningarnas storlek måttligt exklusiva Rue Saint-Jean.
– Det är rätt fina lägenheter där, men det är inte direkt något lyxkvarter för att vara Genève, säger en Realtid.se-läsare som sedan några år är bosatt i en av byarna mellan Genève och Lausanne och arbetar inom private banking i Genève.
– Det beror givetvis på vad Elmehagen har för lägenhet: om det är en ”vanlig” 90-kvadratare med terrass, eller om han har 250 kvadratmeter med utsikt över vattnet.
Förutom att bostaden är viktig för att komma i åtnjutande av den låga klumpsummebeskattningen krävs att man bor i Schweiz (vilket Elmehagen gör sedan den 25 augusti enligt Skatteverket), att man är pensionerad (jodå!), och att man inte har arbetat i Schweiz under de senaste tio åren.
Allt enligt företaget Micheloud & Cie, som ger skatteråd till människor som vill flytta till Schweiz.
”You can oversee your investments, but you can work neither in Switzerland nor abroad”, skriver företaget om vad som krävs – vilket gör att Elmehagen kan bevaka sin investering i videotjänsten Voddler.
Francois Micheloud, ägare till Micheloud & Cie, säger att hans företag för mindre än 10.000 euro kan ordna så att svenskar kan komma i åtnjutande av klumpsummebeskattning.
Han uppger att man kan förhandla med de lokala skattemyndigheterna i Schweiz om skatten, och tipsar om bättre val än Genève för den med några miljoner i inkomst per år:
– I det fallet är Vaud och Valais (där Zermatt ligger) mer intressanta än Genève, säger Micheloud: Genève har en stor vänsterfalang vilket gör det svårt att nå förmånliga skatteavtal där (Realtid.se har sökt Wanja Lundby-Wedin för en kommentar till Elmehagens flytt).
– Sedan beror det där på hur mycket du tjänar, säger Micheloud med hänvisning till att skatten för personer med klumpsummebeskattning bestäms till ett maximalt belopp: ju mer man tjänar då, desto större blir den skattefria delen av inkomsten.
Micheloud nämner även att det i vissa delar av Schweiz råder 0,7 procents förmögenhetsskatt – detta är dock inte fallet för klumpsummebeskattade personer i Schweiz (och huruvida Elmehagen får ut sin pension portionsvis eller som en klumpsumma är inte känt: ”Det är verkligen en integritetsfråga!”, säger AMF:s presschef Stina Sandell när Realtid.se frågar: Elmehagen betraktas i det avseendet som vilken kund som helst, vars pensionsvillkor man inte talar med pressen om).
Francois Micheloud passar på att nämna fördelarna med att bo i Schweiz i stället för i andra lågskattejurisdiktioner, som exempelvis Västindien:
– Det låter kanske väldigt trevligt att flytta till Bahamas, men man är på en ö och väldigt långt från allting när man är där. Det är lätt att bli uttråkad. Jämför det med Schweiz, det är mycket mer som Sverige med ömsesidig respekt mellan människor och flera fantastiska platser inom bara några timmars bilavstånd.
Micheloud nämner Paris, Milano och Rom som exempel på närbelägna städer.
Brukar ni hjälpa svenskar?
– Vi älskar svenskar! De är väldigt trevliga och har en trevlig attityd till pengar. Svenskarna är de som har störst diskrepans mellan tillgångar och konsumtion, säger Francois Micheloud och nämner Ingvar Kamprad som främsta exempel på den sparsamhet han uttrycker på det viset.
Hur många svenska kunder har ni per år?
– Du vet, Sverige är ett litet land, och sammanlagt är det nog färre än 100 svenskar per år som kommer på fråga för klumpsummebeskattning, och vi får en del av dem. Men det finns ingen statistik över detta.
På Micheloud & Cies lista över kändisar som flyttat till Schweiz nämns två svenskar utöver Kamprad: Anni-Frid Lyngstad och Gad Rausing.
Det vill säga ännu inte Christer Elmehagen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.