Världens börser går upp med runt 15 procent under 2010 och dollarn stärks mot både krona och euron, antog Merrill Lynch när banken träffade Realtid.se:s reporter i en salong på onsdagen.
Så blir världen 2010
Merrill Lynch, som numera hör till Bank of America, presenterade på onsdagsförmiddagen – strax före förlustrapporten vid lunchtid – sin syn på hur det kommer att gå för världen under 2010. Platsen var Bolinderska rummet på Grand Hôtel, och Realtid.se närvarade när ekonomen Bill O’Neill inför ett tiotal församlade ekonomireportrar presenterade ett 50-tal sidor med olika makroekonomiska diagram som han och teamet han tillhör satt ihop strax före årsskiftet.
Dansken Steen Foldberg inledde dessförinnan med att berätta lite om den del av Merrill Lynch som han är chef för: den nordiska wealth management-delen, som vänder sig till personer med förmögenheter motsvarande minst en miljon dollar.
– Det vi har märkt att vi uppskattas för i våra kundnöjdhetsundersökningar är våra finansiella rådgivares globala expertis, sade Foldberg och menade att bankens kunskap om emerging markets och icke-nordiska bolag anses överträffa de nordiska konkurrenternas, som ofta kan mycket om Nokia och Ericsson etc.
Under 2009 fick Merrill Lynchs förmögenhetsförvaltning rekordmånga nya kunder, och i Sverige har de vad Foldberg anser är en ”god täckning”, om än långt ifrån storbankernas. Hur många miljonärskunder detta innebär, eller hur många kunder banken över huvud taget har i Sverige ville Foldberg inte avslöja när Realtid.se frågade.
Däremot sade han som en ledtråd att han har fyra anställda svenskar, jämte lika många finländare, två norrmän och sju danskar på kontoret i Luxemburg. Några kundförluster under finanskrisen har hans enhet inte haft.
Nå, så var det dags för Londonbaserade Bill O’Neill och hans diagram, som han presenterade för åttonde eller nionde gången i Sverige.
Inledningsvis liknade O’Neill världsekonomin vid en människa som fick en hjärtattack vid Lehmankonkursen i september 2008, men där akutsjukvårdarna i form av världens regeringar varit ganska framgångsrika med sina livräddningsåtgärder. Faran är inte över enligt O’Neill och hans analytikerstab, men nu är det mer upp till den privata sektorn att överse tillfrisknandet.
Eller som det står i den pressrelease från Burson-Marsteller – som hade en PR-kille på plats – som delades ut och som damp ned i Realtid.se:s inbox vid tvåtiden på eftermiddagen:
”Regeringarna har spenderat biljoner dollar för att återuppliva ekonomin. Centralbankerna har sänkt räntan till nära noll. Företagen har omstrukturerat, sålt, slagits samman och belånat för att positionera sig för en återhämtning”, säger Mr O’Neill. ”De kommer att lämna över stafettpinnen till konsumenten att driva tillväxten under 2010. I mitten av året bör vi se de första tecknen på huruvida överlåtelsen har varit framgångsrik”.
Prognosen för världens BNP landar på 4,3 procent för 2010, efter en minskning med nästan en procent under 2009.
Åter till Bolinderska: Bill O’Neill fortsatte sin inledande översikt med att berätta att han tror på räntehöjningar under andra halvåret 2010 eller möjligen under 2011. Dessutom kommer dollarn att gå upp mot både euro och krona, och aktierna kommer gå upp mer än obligationer.
Tillfrågad om en spådom på hur mycket börserna kommer att gå upp under 2010 nämnde O’Neill siffran 15 procent, dvs en fortsatt uppgång. Som grund för optimismen nämner han en förestående vinst-”bonanza” i företagen kombinerad med fortsatta ökningar i försäljningen.
Merrill Lynch anser att dollarn är undervärderad gentemot euron, och tror på en ändring i kursen från 1,50 dollar per euro i december 2009 till 1,28 i december 2010. Vidare spår banken att kursen 6,67 kr/US-dollar kommer att ändras till 7,62 på samma tid.
O’Neills team har inte specialstuderat Sverige, men hade ändå stoppat in ett diagram med budgetunderskott och statsskuld. Rubrik: Budgetunderskottet kommer att öka ytterligare under 2010 (från drygt 2 till drygt 3%), men de svenska statsfinanserna (”budget”) tillhör de sundaste i Eurozonen”.
På Realtid.se:s fråga apropå riksdagsvalet och vilken utgång som bankens ekonomer anser gagna svensk ekonomi mest svarade O’Neill att han inte hade någon närmare uppfattning om just svensk politik – ”I’m here as a global person”. Men han sade att det uppfattas som positivt ute på kreditmarknaderna att Sverige har en egen valuta och därmed kan föra en egen penningpolitik.
– Och den situationen tror jag inte kommer att förändras, oavsett vem som vinner valet.
Efter en mängd diagram visade O’Neill upp bankens övergripande investeringsråd för den närmaste framtiden (”key recommendations”):
Strongly Preferred
Aktier på tillväxtmarknader
Globala cykliska aktier
Utvalda midcap-aktier
BRIC-valutor (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina)
Preferred
Brittiska aktier
Teknologi- och industriaktier
Brittiska kommersiella fastigheter
Guld
Investment grade-företagsobligationer
Neutral
USA-aktier
Eurozone-aktier
Obligationer från tillväxtländer
High Yield-obligationer
Least Preferred
Råvaror (förutom metaller)
Japanska aktier
Undvik
G7-ländernas statsobligationer
Euro
Presentationen var över. Realtid.se lämnade presskonferensen, och gick på vägen ut ur Grand Hôtel förbi ett bord där en Deutsche Bank-tjej satt och väntade på folk från bankens svenska kunder: Deutsche höll en motsvarande presentation under hela eftermiddagen. På bordet låg ett 40-tal namnskyltar från allsköns storföretag.